Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 12:30
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αυγούστου 2021
Επικαιρότητα

Στη «μάχη» για την απομάκρυνση των αγριόχοιρων

Off

Επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η πρώτη ημέρα δράσης των συνεργείων δίωξης των αγριόχοιρων από τις καλλιέργειες στην περιοχή της Λαψίστας, η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, με τη θήρευση λίγων αγριόχοιρων και την απομάκρυνση από τις καλλιέργειες δεκάδων άλλων ζώων σε αγέλες. 

Τα συνεργεία δίωξης συγκεντρώθηκαν στις 5 τα ξημερώματα και αφού χωρίστηκαν σε ομάδες στις περιοχές που είχαν εντοπιστεί τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις επιδρομές των αγριόχοιρων ξεκίνησε η επιχείρηση εντοπισμού, θήρευσης και απομάκρυνσής τους. 

Η επιχείρηση έγινε χωρίς σκύλους δίωξης αλλά με τη χρήση κροτίδων και βεγγαλικών, ώστε να βγουν από τις καλλιέργειες οι αγριόχοιροι, όπως και έγινε σε μία μεγάλη ακτίνα από το Πετσάλι, το Νεοχώρι και την Πρωτόπαππα μέχρι τη Λαψίστα.

Παρόντες στην επιχείρηση στελέχη του Δασαρχείου Ιωαννίνων, της Ε’ ΚΟΗ, του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων, του Δήμου Ζίτσας, του ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και φυσικά τα μέλη των συνεργείων δίωξης. 

 

Αισιοδοξία 

και συστάσεις

Ο υπεύθυνος Θήρας του Δασαρχείου Ιωαννίνων Μάνθος Παππάς εξέφρασε την εκτίμηση, ότι έστω και τώρα με αυτές τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, θα γίνει ένα μικρό βήμα, για να σωθούν πολλές καλλιέργειες από τις επιδρομές των αγριόχοιρων.

Ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Νίκος Παπαγρηγορίου αναφέρθηκε από την πλευρά του στις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις που πρέπει να επιλυθούν, όπως και έγινε με το αίτημα της ασφάλισης των μελών των συνεργείων δίωξης.

«Συζητάμε με το υπ. Περιβάλλοντος για την άρση του καταφυγίου στην περιοχή, ώστε να επιτρέπεται μόνον η θήρα του αγριόχοιρου και επίσης, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου να εξετάσουμε τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτροφόρων περιφράξεων στις καλλιέργειες», σημείωσε για να απευθύνει αυστηρή σύσταση προς επίδοξους όπως είπε «λαθροθήρες» που ίσως έχουν στο μυαλό τους, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή και να κυνηγήσουν με το πρόσχημα της συμμετοχής στα συνεργεία δίωξης.

«Η χρήση του κυνηγετικού όπλου επιτρέπεται μόνο κατόπιν ειδικής άδειας για τα μέλη των συνεργείων δίωξης. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τυχόν «πονηροί» που θα θελήσουν να κυνηγήσουν την περίοδο αυτή. Το κυνήγι του αγριόχοιρου ξεκινά κανονικά στις 15 Σεπτεμβρίου», ανέφερε.

Συστάσεις προς τους κυνηγούς να είναι προσεκτικοί απηύθυναν επίσης, ο Πέτρος Τζουμάκας, Γεν. Γραμματέας της Ε’ ΚΟΗ και ο Β. Μπαλλάς από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας Ηρ. Μπαλαντάνης από την πλευρά του έκανε λόγο για μία μάχη επιβίωσης που δίνουν οι παραγωγοί, αντιμετωπίζοντας την απειλή από τις επιδρομές των αγριόχοιρων.

Οι παρεμβάσεις των συνεργείων θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ