Επικαιρότητα

Καμία καταγγελία για πλαστά πιστοποιητικά

Off

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν καθημερινά οι καταγγελίες, αλλά και οι έλεγχοι σε εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα, όπως όμως πλέον και στα πιστοποιητικά νόσησης που έχουν εκδοθεί από ιδιώτες.

Προς το παρόν με εξαίρεση την περίπτωση που αποκάλυψε στο ITV, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης την προηγούμενη εβδομάδα και η οποία αναφέρεται σε πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, δεν έχει προκύψει κάποιο αντίστοιχο ζήτημα, με αυτά τα πρωτοφανή που ακούγονται ή έχουν επιβεβαιωθεί σε άλλες περιοχές της χώρας. 

Κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών σε υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και οι οποίοι είτε επέστρεψαν και μπήκαν σε αναστολή, είτε πρόκειται να επιστρέψουν εντός των ημερών στην υπηρεσία τους, διερευνώνται εξονυχιστικά, με τον αριθμό όμως αυτών των περιπτώσεων να είναι εξαιρετικά μικρός.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων στη συνεδρίαση του ΔΣ το βράδυ της Τετάρτης συζήτησε τις εξελίξεις που υπάρχουν και σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως δεν υπήρξε καμία επίσημη αναφορά ή καταγγελία αναφορικά με τη χορήγηση πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης με μη νόμιμο τρόπο.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα, ο Γεν. Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεόδ. Παπακώστας πρόσθεσε, ότι ο Σύλλογος δεν αποτελεί ούτε και διαθέτει ελεγκτικό μηχανισμό, ούτε και είναι εποπτεύουσα Αρχή, ωστόσο εάν προκύψει ζήτημα για κάποιο μέλος του ή για περισσότερους θα τοποθετηθεί επισήμως, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί.

«Το φαινόμενο που παρατηρούμε τελευταία είναι τουλάχιστον λυπηρό. Δυσκολεύομαι να μπω στο μυαλό των συναδέλφων μας, που κατηγορούνται, γιατί ο γιατρός κάνει ένα επάγγελμα και λειτούργημα μαζί, προστατεύοντας την υγεία του κοινωνικού συνόλου. Δυστυχώς, φαίνεται, ότι υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοί μας, ιατροί, που μετέχουν σε αυτές τις μη νόμιμες διαδικασίες. Ως μία γενική αρχή, αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι πως κανείς και για κανέναν λόγο και κυρίως ποτέ, ειδικά σε αυτή τη χρονική περίοδο δε μπορεί να μοιράζει ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης», ανέφερε.

 

Το νομοθετικό πλαίσιο

Ένα επιπλέον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, είναι αυτό των διώξεων που αντιμετωπίζουν ιατροί και νοσηλευτές από πολίτες που είτε νόσησαν και νοσηλεύτηκαν σε απλές κλίνες είτε διασωληνώθηκαν, οι οποίοι στράφηκαν στη συνέχεια σε βάρος των υγειονομικών. Ο κ. Παπακώστας τόνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο φαίνεται επαρκές για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα, εκφράζοντας την ακράδαντη πεποίθηση, ότι καμία από αυτές τις μηνύσεις ή αγωγές δε θα έχει τύχη.

«Ίσως πάντως η Πολιτεία να πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους επιστημονικούς φορείς, για να εξετάσουν σε βάθος εάν υπάρχουν ζητήματα που δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς και εάν υπάρχει ανάγκη βελτίωσης κάποιων τέτοιων σημείων», κατέληξε. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου