Επικαιρότητα

Περπάτημα, ποδήλατο και βιώσιμες πόλεις

Off

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021. «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα» είναι το κεντρικό θέμα και εντάσσεται στον πανευρωπαϊκό στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας και στηρίζει κάθε τοπική πρωτοβουλία ώστε οι πόλεις να γίνουν πιο ασφαλείς, πιο πράσινες, πιο συμμετοχικές και προσβάσιμες για όλους.

Η φετινή Εβδομάδα προτάσσει τέσσερα κεντρικά ζητήματα: την ψυχική και σωματική υγεία, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένα πολύ βασικό συμπέρασμα από την πανδημία του κορωνοϊού, ότι όσο αυξάνονται οι ήπιοι τρόποι μετακίνησης, τόσο πιο ελκυστικές για τους πολίτες και φιλικές προς το περιβάλλον γίνονται οι πόλεις.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης:

«Οι πόλεις και οι δημοτικές αρχές μπορούν να καταφύγουν σε δημιουργικούς, ανθεκτικούς τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας. Φέτος, η ΕΕΚ γιορτάζει την ανθεκτικότητα και τα επιτεύγματα των πόλεων, και παράλληλα στοχεύει στη διατήρηση αυτής της δυναμικής. Οι τάσεις που ξεκίνησαν πέρυσι, όπως η αυξημένη ενεργή κινητικότητα και η χρήση κινητικότητας χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων χρήζουν περαιτέρω προώθησης».

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και ήδη 91 ελληνικές πόλεις έχουν εγγραφεί και ξεκινήσει το πρόγραμμά τους για να ευαισθητοποιήσουν τους δημότες, την κοινωνία των πολιτών και την ιδιωτική πρωτοβουλία να επιλέξουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Σε αναγνώριση των 20 ετών του θεσμού, η European Mobility Week δημιούργησε ένα «Εικονικό Μουσείο», το οποίο παρουσιάζει την ιστορία της καμπάνιας, τον αντίκτυπο που έχει επιτύχει και τους δεσμούς της με τις ευρύτερες προτεραιότητες βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το μουσείο επισημαίνει επίσης προσωπικές ιστορίες αλλαγής συμπεριφοράς, απεικονίζοντας πώς το European Mobility Week ενέπνευσε κατοίκους από όλη την Ευρώπη να προσαρμόσουν τις κινητικές τους συνήθειες προς όφελος της ενεργού κινητικότητας, των δημόσιων συγκοινωνιών και άλλων καθαρών, έξυπνων λύσεων μεταφορών (www.20 yearsmobilityweekmuseum.eu).

 

Στα Ιωάννινα

Στις εκδηλώσεις συμμετέχει και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Από τις 16 και μέχρι στις 22 Σεπτεμβρίου θα γίνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις δημοτικών σχολείων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με την συμβολή του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων. 

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Μαβίλη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

17:30 – 18:30 : Ποδηλατοδρομία με τη συμμετοχή του ΚΔΑΠ ΜΕΑ του ΟΚΠΑΠΑ και παράλληλα περιβαλλοντικές δράσεις των ΚΔΑΠ του Πνευματικού Κέντρου. 

-18:30 – 18:45: Ακροβατική επίδειξη δυνατοτήτων BMX

.-18:45 – 19:00: Ενημέρωση για τεχνικά θέματα ασφαλούς χρήσης ποδηλάτων  

-19:00 – 19:30: Ενημέρωση από τον καθηγητή Αρ. Μπαρτζώκα για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας της πόλης των Ιωαννίνων από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

-19:30 – 20:00: Συναυλία της Μπαντίνας της Φιλαρμονικής 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κλείνει με τη συναυλία της μπαντίνας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Γεωργάνου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα επιβράβευσης της συμμετοχής στην εκδήλωση με εκπτώσεις σε καταστήματα εστίασης της πόλης, που αποτελεί προσφορά του σωματείου καφέ- μπαρ, εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων «Παμβώτις».

Επίσης το Αστικό ΚΤΕΛ θα διαθέσει μη ρυπογόνα λεωφορεία για την μετακίνηση από την Περιφέρεια στον χώρο των εκδηλώσεων. Η εκκίνηση θα γίνει στις πέντε το απόγευμα. 

 

Στην Ηγουμενίτσα

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετέχει και φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με μια σειρά υπαίθριων δράσεων λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.

Οι υπαίθριες δράσεις είναι

– Σάββατο, 18/09 8:00 – 11:00)

Κωπηλατικές βόλτες στον κόλπο της Ηγουμενίτσας με τον Δημοτικό Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας.

– Δευτέρα, 20/09 (15:00 – 20:00)  

Ομορφαίνουμε τη μεγάλη παιδική χαρά στην παραλιακή με τα Κ.Δ.Α.Π. «Δίαυλος» & «Αρίων» του Δήμου Ηγουμενίτσας.

– Τρίτη, 21/09 (9:00)

Η ομάδα του Κ.Α.Π.Η. περπατά με ασφάλεια στο δασάκι της Ηγουμενίτσας και γνωρίζει το Ενετικό Κάστρο.

– Τρίτη, 21/09 (17:00). Τοποθετούμε πινακίδες μέτρησης απόστασης στον ποδηλατόδρομο της 49  Μαρτύρων, με μηνύματα και πληροφορίες για την άσκηση και την υγεία, παρέα με αθλητικές ομάδες

– Τετάρτη, 22/09 (18:30) Πνευματικό Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ»

Ποδηλατάδα στο παραλιακό τμήμα της πόλης με προορισμό το Δρέπανο, παρέα με φίλους και τον Ποδηλατικό Όμιλο Ηγουμενίτσας «Άπειρος».  

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου