Χωρίς κατηγορία

Κλίμα διαλόγου για το παλιό Πανεπιστήμιο

Off

Με διάθεση συναίνεσης και σε αντίστοιχο κλίμα, στην προσπάθεια κοινά αποδεκτής πρότασης για την αξιοποίηση του κτιρίου, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης συζήτησε την παραχώρηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στον δήμο Ιωαννιτών, από την ΕΤΑΔ.

Ο δήμος Ιωαννιτών όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ αναμένει την τελική απόφαση της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση και στη συνέχεια, θα προσκληθούν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων για διεξοδική ενημέρωση και συζήτηση και στη συνέχεια η συζήτηση θα γίνει στο δημοτικό συμβούλιο. 

Αφού εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ κ. Βλαστό, τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Μπέζα και τη βουλευτή Μαρία Κεφάλα, ο κ. Ελισάφ σημείωσε, ότι για την αξιοποίηση του κτιρίου δε χωρούν μικροψυχίες.

«Το κτίριο θα ανήκει στους πολίτες και όχι στον δήμαρχο ή την δημοτική αρχή. Όλοι μαζί πρέπει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Περιμένουμε το τελικό κείμενο της απόφασης το οποίο θα συζητήσουμε με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων και στη συνέχεια θα συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο» ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι στην προσπάθεια που θα γίνει, θα έχει διακριτό ρόλο το Πανεπιστήμιο.

 

Αλλαγή στάσης 

από Θ. Μπέγκα

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θ. Μπέγκας, μιλώντας στο δελτίο του ITV, κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της δημοτικής αρχής, να προσκαλέσει τις παρατάξεις για συζήτηση από μηδενική βάση, είχε πει, πως η παράταξη δεν πρόκειται να μετέχει σε αυτή τη διαδικασία, καθώς η δημοτική αρχή θα πρέπει να προτείνει και επί της πρότασης αυτής, να γίνει η συζήτηση. Στη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου ωστόσο η στάση που κράτησε ήταν διαφορετική, αφού έκανε λόγο για επιτυχία της δημ. αρχής, σε ό,τι αφορά στην παραχώρηση, σημειώνοντας πως η παράταξη είναι παρούσα για να καταθέσει τις προτάσεις της.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα δύσκολα για το δήμο μας τώρα αρχίζουν καθώς η δημοτική αρχή δεν έχει σχέδιο για την αξιοποίησή του.

«Υπήρξαν παλινωδίες και το γνωρίζουμε όλοι. Προφανώς το αρχικό αίτημα αφορούσε στη στέγαση υπηρεσιών, σήμερα η δημοτική αρχή απομακρύνεται από την άποψή αυτή γιατί διαπίστωσε ότι οι προβληματισμοί που διατύπωνε η παράταξή μας ήταν βάσιμοι. Βρισκόμαστε στην αρχή, αλλά δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Είμαστε εδώ να καταθέσουμε τις απόψεις μας», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

 

Οι άλλες παρατάξεις

Η Τατ. Καλογιάννη τόνισε, πως η δημοτική αρχή όφειλε να έχει ολοκληρωμένη πρόταση και σχέδιο αξιοποίησης πριν υποβάλλει το αίτημα στο Πρωθυπουργό, ωστόσο η παράταξη είναι στη διάθεσή της και προφανώς θα εισφέρει στον διάλογο.

Ο Λάζαρος Νάτσης ανέφερε ότι το γεγονός ότι παραχωρήθηκε το κτίριο είναι θετικό, πλην όμως, πως είναι λανθασμένη η επιλογή να μετατραπεί σε δημαρχείο.

Ο Χρήστος Πατσούρας ανέφερε ότι θα πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο το Πανεπιστήμιο και υποστήριξε ότι θέση της παράταξής του είναι η αξιοποίηση για πολιτιστική χρήση. 

Ο Νίκος Γκόντας σημείωσε ότι η παραχώρηση του κτιρίου είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για την πόλη.

«Η κατάσταση που είχε περιέλθει το κτίριο αποτελούσε προσβολή για την πόλη. Πρόκειται για μία αναμφισβήτητη επιτυχία της δημοτικής αρχής. Δεν χρειάζεται να ερίζουμε για την αξιοποίησή του. Μέσα από την συζήτηση θα καταλήξουμε στην καλύτερη απόφαση. Η παράταξή μας εξακολουθεί να πιστεύει ότι η λαϊκή αγορά Αγίας Μαρίνας, αποτελεί την ιδανικότερη λύση για το δημαρχείο», ανέφερε ο κ. Γκόντας.

Ο Άρης Μπαρτζώκας τέλος, τόνισε πως μέσα από τον διάλογο θα βρεθεί η πλέον συμφέρουσα λύση για την πόλη.

 

Η πορεία της πανδημίας

Στη συνήθη και καθιερωμένη πλέον υγειονομική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή, ο κ. Ελισάφ στην αρχή της συνεδρίασης, τόνισε, ότι υπάρχει μεν μία σταθερή εικόνα, σε αρκετά υψηλά νούμερα κρουσμάτων όμως καθημερινά, ενώ η μέση ηλικία των νοσούντων και των νοσηλευομένων ανεβαίνει.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, αναφερόμενος στην πανδημία σημείωσε ότι ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων παραμένει υψηλός ενώ η μέση ηλικία ανεβαίνει. Στα νοσοκομεία της πόλης νοσηλεύονται 39 ασθενείς. Έντεκα στο Χατζηκώστα, 22 στις ΜΕΛ του Πανεπιστημιακού και έξι στη ΜΕΘ – Covid του ΠΓΝΙ. «Πρέπει να διατηρήσουμε όσο το δυνατό περιορισμένο τον αριθμό κρουσμάτων. Και αυτό γιατί η περιοχή κατέγραψε ικανοποιητική τουριστική κίνηση το προηγούμενο διάστημα και υπάρχουν αυξημένες πληρότητες και τον Οκτώβριο» ανέφερε ο δήμαρχος και τόνισε την ανάγκη αύξησης του εμβολιασμού.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου