Επικαιρότητα

ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει τα ΑΕΙ στις επιχειρήσεις»

Off

Παρέμβαση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συνεδρίαση με θέμα: «Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην εποχή των Εκθετικών Τεχνολογικών Αλλαγών» έκανε η Μερόπη Τζούφη.

Όπως ανέφερε:

«Πανεπιστήμιο της αγοράς ή πανεπιστήμιο που αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες, μορφώνει επιστήμονες και διαμορφώνει πολίτες; Αυτό είναι το κύριο δίλημμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, με τη ΝΔ να υπερασπίζεται την πλήρη υπαγωγή των Πανεπιστημίων στις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Δεν πρόκειται για καινοτομία. Παρόμοια νεοφιλελεύθερα σχέδια εφαρμόστηκαν σε πολλές χώρες τις προηγούμενες δεκαετίες. Απέτυχαν και επηρέασαν αρνητικά την πανεπιστημιακή μόρφωση, τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς, την έρευνα», ανέφερε και συμπλήρωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Εδώ και δυο χρόνια, τα ΑΕΙ δοκιμάζονται από «μεταρρυθμίσεις»: αστυνομία αντί προσλήψεων καθηγητών, κατάργηση 37 νέων τμημάτων, εντατικοποίηση των σπουδών, ανταποδοτικά κριτήρια στη χρηματοδότηση και περικοπή των πόρων κατά 20%, μείωση των εισακτέων κατά 20.000 με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Σήμερα, το κόμμα που «αγαπά να μισεί» το δημόσιο Πανεπιστήμιο ετοιμάζει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και επαναφορά διορισμένων εξωτερικών διοικήσεων, νεκρανασταίνοντας το νόμο Διαμαντοπούλου. Επίσης προβλέπει εκπαιδευτικό ρόλο για τα στελέχη της αγοράς, προγράμματα σπουδών χωρίς σαφή επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ προετοιμάζει τη σταδιακή αποχώρηση του κράτους από τις χρηματοδοτικές του υποχρεώσεις.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ικανοποιεί τα αιτήματα της κοινωνικής της βάσης, δηλαδή των επιχειρήσεων. Θα το επιτρέψουμε;».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ