Επικαιρότητα

Οι προβληματισμοί για το έργο του Βιολογικού

Off

Το γεγονός ότι για το ίδιο αίτημα της αναδόχου εταιρίας να χρηματοδοτηθεί εξωσυμβατικά για το επιπλέον έργο στην επέκταση και αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ, υπήρχαν δύο διιστάμενες νομικές εισηγήσεις, αποτέλεσε την αιτία που η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», συμμετείχε μεν στη συνεδρίαση του ΔΣ, απείχε όμως της ψηφοφορίας.

Αυτό υποστήριξε ο δημ. σύμβουλος της παράταξης και εκπρόσωπός της στο ΔΣ της ΔΕΥΑΙ Θωμ. Γιωτίτσας, σε δηλώσεις που έκανε στο ITV, για το ζήτημα που προέκυψε και για το οποίο η διοίκηση αποφάσισε να ζητήσει την επιπλέον χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του υπ. Περιβάλλοντος, με προϋπολογισμό 1,9 εκ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ενώ αρχικά υπήρχε νομική γνωμοδότηση που ήταν αρνητική ως προς το αίτημα της εταιρείας να χρηματοδοτηθεί εξωσυμβατικά για το έργο, η διοίκηση ζήτησε και κατέθεσε μία δεύτερη νομική γνωμοδότηση, που κατέληγε στην αντίθετη πρόταση. «Ως παράταξη δεν αμφισβητούμε καμία από τις δύο νομικές γνωμοδοτήσεις, πλην όμως αν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, δε μπορούμε να πάρουμε σαφή θέση, πέρα από το ότι το έργο κινδυνεύει και θα πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο, οι διαδικασίες. Η διοίκηση θεώρησε, ότι με τον τρόπο αυτό, μπορεί να προχωρήσει το έργο και ευχόμαστε κι εμείς να δικαιωθεί, γιατί οι προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά», ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας, που απέφυγε κι αυτός, όπως και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Αρ. Μπαρτζώκας, να μιλήσει για ευθύνες και απόδοσή τους.

«Κατανοώ τη θέση του κ. Μπαρτζώκα, ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, αλλά το θέμα των ευθυνών είναι διαχρονικό. Πριν την υπογραφή της σύμβασης, που έγινε από την παρούσα δημ. αρχή, κανείς δε γνώριζε αν οι αρχικές μελέτες είναι πλήρεις. Δε νομίζω, ότι είναι ώριμο να πάμε σε μία διαδικασία αναζήτησης ευθυνών. Υπενθυμίζω άλλωστε, ότι χάθηκε η χρηματοδότηση από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, στη δική μας θητεία καταφέραμε να εντάξουμε το έργο ως γέφυρα στη νέα προγραμματική περίοδο και δε θα πρέπει να διακινδυνεύσουμε το παραμικρό για το έργο», πρόσθεσε ο κ. Γιωτίτσας.

Οι οικονομικές δυσχέρειες

Στο μεταξύ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο δήμος Ιωαννιτών δε θα κληθεί να συζητήσει και να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του νέου οικονομικού έτους, πριν την 31η Δεκεμβρίου, αλλά σε χρόνο μεταγενέστερο αυτού. Παρότι το δημ. συμβούλιο έχει ψηφίσει τα ανταποδοτικά τέλη και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2022, ο προϋπολογισμός δεν έχει καν συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή, κάτι που σημαίνει, ότι το νωρίτερο, θα φτάσει στο δημ. συμβούλιο τον Φεβρουάριο.

«Αυτό σημαίνει, ότι θα καθυστερήσουν οι πληρωμές και γενικώς ότι θα δυσχεράνει κι άλλο η λειτουργία του δήμου και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Δε νομίζουμε ότι είναι θέμα της δυσμενούς οικονομικής δυσχέρειας, αλλά θέμα διοίκησης της δημοτικής αρχής και διαχείρισης της λειτουργίας της οικονομικής υπηρεσίας, που δεν έχει εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους, ενώ έχουμε ψηφίσει τα τέλη και το τεχνικό πρόγραμμα, δεν έχουμε καν συζητήσει τον προϋπολογισμό του νέου έτους», κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου