Επικαιρότητα

Αλλαγή του χρόνου με κορύφωση της ανησυχίας

Off

Σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους από όταν άρχισε η πανδημία, μας προλαβαίνει η αλλαγή του χρόνου. Η κυριαρχία της νέας παραλλαγής Όμικρον έδειξε ότι ένα βασικό πρόβλημα είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, με τους αριθμούς των κρουσμάτων να φτάνουν σε πρωτόγνωρα ύψη για τη χώρα μας και τις τελευταίες ημέρες να αγγίζουν τις 35 χιλιάδες σε μία ημέρα.

Πολύ μεγάλοι αριθμοί καταγράφονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης κάτι που έφερε την αντίδραση των κρατών και την επιβολή νέων μέτρων περιορισμού. Ήδη στη χώρα μας εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα από την Πέμπτη, τα οποία και επηρέασαν την κινητικότητα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Επίσης άνοιξε συζήτηση για το αν και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές κάτι που θα κληθεί να αποφασίσει η επιτροπή των ειδικών.

Μία βασική διαφορά όμως με πέρυσι, είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού με κυβέρνηση και ειδικούς να καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν αν δεν το έχουν κάνει ή να τον ενισχύσουν με την τρίτη δόση.

Μέτρα και πρόληψη

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, ο εμβολιασμός παραμένει το βασικό στοιχείο της πολυεπίπεδης προσέγγισης που απαιτείται για τη μείωση του αντίκτυπου ακόμη και της νέας παραλλαγής «Όμικρον», ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται η συνεχιζόμενη εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα». Ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο των εορτών, απαιτείται ελαχιστοποίηση του εφησυχασμού και τήρηση των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας. Συνιστάται επισταμένη μέριμνα για την τήρηση και διασφάλιση των κάτωθι:

– Φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5-2 μέτρων.

– Χρήση υψηλής προστασίας μάσκας προσώπου.

– Υγιεινή των χεριών.

– Αναπνευστική υγιεινή (σε βήχα ή πτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση μέσα στους κάδους απορριμμάτων) καθώς και επαρκής και συστηματικός αερισμός των κλειστών χώρων.

Επιπλέον για λόγους αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του ιού κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, συστήνονται τα ακόλουθα:

-Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 ανεξαρτήτως εργαστηριακής επιβεβαίωσης (rapid test, PCR test) ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

-Συναντήσεις όσο το δυνατόν περιορισμένων ομάδων ατόμων (social bubbles) κατά τη διάρκεια των εορτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων.

-Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων προβεί προληπτικά σε αυτοέλεγχο νόσησης (self test), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.

-Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.

-Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.

-Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί χρήσης μάσκας.

-‘Ατομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις, ενώ θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας

-Ακόμα και ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.

-Υπενθυμίζεται η ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων σε όλους τους κλειστούς χώρους, καταστήματα, χώρους λατρείας, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου