Επικαιρότητα

«Εκπαίδευση και κοινωνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας»

Off

«Ο τραγικός απολογισμός των 17 γυναικοκτονιών φανερώνουν την τρομακτική ένταση της έμφυλης βίας στη χώρα μας» τόνισε η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης και Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στη συζήτηση της «2ης Ετήσιας Έκθεσης για τη Βία κατά των Γυναικών», η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως η καταγραφή του φαινομένου δεν αρκεί και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του. Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι κυβερνητικές επιλογές στην Υγεία και την Παιδεία δυσχεραίνουν την εφαρμογή προγραμμάτων για τις γυναίκες, αγνοώντας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, εστίασε στο σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης ως εργαλείο πρόληψης της διαφυλακικής ανισότητας και των κοινωνικών διαχωρισμών. Επιπλέον, επέκρινε τη κυβέρνηση για την αναίτια κατάργηση σχετικών πετυχημένων εκπαιδευτικών δράσεων (πχ: Θεματική Εβδομάδα) και τον εξοβελισμό της Κοινωνιολογίας από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, σημειώνοντας πως «η διδασκαλία της θα συντελούσε σημαντικά στην άρση των έμφυλων προκαταλήψεων».

Τέλος, η Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε σε αξιόλογες δράσεις των Συμβουλευτικών Κέντρων, παρουσιάζοντας το παράδειγμα της Περιφέρειας Ηπείρου (πχ: συνεργασίες με ΚΕΘΕΑ, προσφυγικά camps, ημερίδες γονέων και εκπαιδευτικών), ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να αναβαθμίσει τον ρόλο των Δημοτικών Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας και να διευρύνει την ουσιαστική συνεργασία με την τοπική κοινωνικά. εδώ το σχετικό video: https://youtu.be/di5MsHqBHvk

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου