Επικαιρότητα

Θλίψη για την απώλεια του Αντώνη Φούσα

Off

Θλίψη σκόρπισε η είδηση της απώλειας του Αντώνη Φούσα. Ο διακεκριμένος νομικός και πολιτικός έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 82 ετών.

Διακρίθηκε ως δικηγόρος και πολιτικός και πρόσφερε πολλά στον τόπο.

Γεννημένος στη Ρεπετίστα Πωγωνίου, σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες. Μάχιμος δικηγόρος από το 1974 μέχρι σήμερα, με σημαντική παρουσία και προσφορά στη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα στην ποινική. Διετέλεσε Υπουργός στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Ιωάννη Γρίβα, στην Οικουμενική Κυβέρνηση και στην Κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα.

Υπήρξε επί πολλά χρόνια Βουλευτής Ιωαννίνων με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ενώ έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά του στη Δικαιοσύνη και την Ήπειρο και αφήνει σημαντικό συγγραφικό έργο.

Με μηνύματά τους  η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Αντώνη Φούσα. «Ο Αντώνης Φούσας υπήρξε από τους ανθρώπους που αγάπησαν βαθιά τον τόπο τους και τον υπηρέτησε από την πολιτική και τη νομική επιστήμη με πάθος, ευπρέπεια, συνέπεια και εντιμότητα. Η παρουσία και η φωνή του θα λείψουν» αναφέρει ο Δήμος Ιωαννιτών ενώ ψήφισμα εξέδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου.

«Ο Αντώνης Φούσας υπήρξε ένας επιφανής Ηπειρώτης πολιτικός που υπηρέτησε με συνέπεια και πολιτικό ήθος τις αρχές του. Εργάστηκε με δυναμισμό, αξιοπρέπεια και απλότητα, πάντοτε αποσκοπώντας στο γενικό καλό. Για το Δήμο μας και τους πολίτες της ακριτικής μας περιοχής υπήρξε αρωγός και συμπαραστάτης στην επίλυση των προβλημάτων μας», αναφέρει στο δικό του μήνυμα ο Δήμος Κόνιτσας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε δήλωση του αναφέρει:

«Στην κοινή ανθρώπινη μοίρα υπέκυψε ο συμπατριώτης Αντώνης Γρ. Φούσας, πρώην Υπουργός και Βουλευτής της Ν.Δ. επί σειράν ετών, και η θλιβερή είδηση του αδόκητου θανάτου του προκαλεί αισθήματα θλίψης, ιδιαίτερα στον ηπειρωτικό κόσμο.

Καταγόμενος από ένα μικρό χωριό του Πωγωνίου, την Ρεπετίστη, έγινε δικηγόρος Αθηνών, διακριθείς από νωρίς επαγγελματικά, ενώ παράλληλα πρωτοστατούσε στην ανάδειξη και προώθηση ζητημάτων της ιδιαίτερής του πατρίδας μέσα από τους θεσμικούς φορείς της Ηπειρωτικής Αποδημίας.

Τιμήθηκε με το αξίωμα του Υπουργού Αιγαίου στις κυβερνήσεις ευρύτερης αποδοχής Γρίβα και Ζολώτα, για να τιμηθεί εν συνεχεία από το λαό των Ιωαννίνων εκλεγόμενος κατ’ επανάληψιν Βουλευτής της Ν.Δ., παράταξη την οποία υπηρέτησε σθεναρά και με αυταπάρνηση.

Τίμησε με το παραπάνω τη λαϊκή εντολή προωθώντας σημαντικά θέματα του Νομού Ιωαννίνων, σχετιζόμενα άμεσα με την οικονομική του κυρίως ανάπτυξη, ενώ στεκόταν πάντα δίπλα στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Η πρόσφατη βράβευσή του στα Γιάννενα, στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, ήλθε ως δίκαια αναγνώριση μιας πολύ επιτυχημένης δικηγορικής πορείας πολλών δεκαετιών και ως επιστέγασμα πολλών άλλων βραβεύσεων από επιστημονικούς και αποδημικούς φορείς.

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, την οποία ο Αντώνης Φούσας ευδόκιμα και πιστά υπηρέτησε, με αισθήματα θλίψης συλλυπούμαι την οικογένεια και τους οικείους του».

Σε δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή αναφέρεται:

«Ο Αντώνης Φούσας, επί δεκαετίες, υπηρέτησε με μαχητικότητα τις δύο μεγάλες αγάπες του: Την ποινική δικηγορία και την πολιτική. Αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση της Δικαιοσύνης. Και στην προώθηση πολιτικών για την ανάπτυξη της Ηπείρου και την ευημερία των συντοπιτών του. Θα τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε πάντα.Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

«Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με οδύνη τον πρώην υπουργό και βουλευτή Αντώνη Φούσα, ο οποίος υπήρξε για δεκαετίες επιφανής νομικός και πολύτιμο στέλεχος της παράταξής μας, με σημαντικές παρεμβάσεις και διακρίσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ. Και επισημαίνει: «Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Ρεπετίστα του Δήμου Ανω Καλαμά Ιωαννίνων. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως δικηγόρος με ειδίκευση στην ποινική δικηγορία. Το 1974, ως νέος τότε δικηγόρος, ήταν ο πρώτος που υπέβαλε μήνυση σε βάρος των πραξικοπηματιών για τα εγκλήματα της επταετίας, προκαλώντας την καταδίκη των δραστών.

Εκλέχτηκε βουλευτής Ιωαννίνων το 1993, το 1996 και το 2004, ενώ διετέλεσε υπουργός Αιγαίου στις κυβερνήσεις Ιωάννη Γρίβα και Ξενοφώντα Ζολώτα κατά τα έτη 1989 και 1990.

Στη μακρά πολιτική και επαγγελματική του διαδρομή, ο Αντώνης Φούσας διακρίθηκε για το ήθος, τη μαχητικότητα και την αγάπη του για την Ελλάδα και την ιδιαίτερή του πατρίδα. Η μνήμη του θα αποτελεί για όλους μας πολύτιμη παρακαταθήκη και οδηγό, καταλήγει η συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΝΔ.

Συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλαν μεταξύ άλλων η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Κεφάλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, το ΚΚΕ Ιωαννίνων, η παράταξη της Τ. Καλογιάννη κ.α.

Η εξόδιος ακολουθία έγινε την Τρίτη στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Ψυχικού, ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στη γενέθλια γη του στη Ρεπετίστα σήμερα Τετάρτη στις 15:00.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ