Χωρίς κατηγορία

«Ξεμπλοκάρουν» αμπελώνες για να επιστρέψουν στην παραγωγή

Off

Τη δημόσια δέσμευση, ότι πολύ σύντομα, άμεσα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το υπ. Περιβάλλοντος θα καταθέσει τις διευκρινιστικές εγκυκλίους που θα εξειδικεύουν τις πρόσφατες αποφάσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 80 που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα για τους δασωθέντες αγρούς, ανέλαβε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Αμυράς, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχ. Πλιάκο επισκέφθηκε έναν εξαιρετικό αμπελώνα στο λόφο Γαρδικίου (σ.σ της οικογένειας Κήτα) και μετά τη σύντομη επίσκεψή τους σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπ. Περιβάλλοντος να επιχειρήσει να δώσει λύση στο πρόβλημα με τους δασωθέντες αγρούς σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας όμως και ιδιαίτερη αναφορά στον δήμο Ζίτσας, από όπου έλκει και την καταγωγή του.

Ο δήμος Ζίτσας, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, από το 2017 είχε αναλάβει πρωτοβουλίες με αλλεπάλληλα έγγραφα και συναντήσεις στα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες οι εκτάσεις αυτές, και να τις αξιοποιήσουν και πάλι, μακριά από ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Αντιμετωπίζαμε περιπτώσεις, όπου νέοι άνθρωποι εξέφραζαν έντονα την αγωνία τους καθώς στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις σκόνταφταν στο “γράμμα” του Νόμου επειδή εκτάσεις που κατά το χρονικό διάστημα 1945-1981 ήταν αγροί ή  αμπελώνες και καλλιεργούνταν, με την πάροδο του χρόνου λόγγιασαν αφού έμειναν ακαλλιέργητοι. Τώρα, η νέα διάταξη αποτελεί “χρυσή ευκαιρία” για τους ανθρώπους  αυτούς που μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν και πάλι τα χωράφια τους. Ο Νόμος δίνει πλέον τη δυνατότητα στους υπαλλήλους των δασαρχείων να βοηθούν τους ανθρώπους που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα», σημείωσε ο κ. Πλιάκος.    

«Ο δήμος Ζίτσας έχει έναν επιπλέον λόγο να αισιοδοξεί για το μέλλον διότι είναι ένας ευλογημένος τόπος που από την αρχαιότητα φημιζόταν για τα κρασιά και τις υπέροχες ποικιλίες και να που τώρα δίνουμε τη δυνατότητα σε 10 – 15.000 ανθρώπους να επιστρέψουν στην πατρογονική τους γη και να φυτέψουν αμπέλια ή άλλες καλλιέργειες και να ζήσουν από τη γη τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο το 6% της έκτασης του δήμου Ζίτσας περίπου 4.000 στρέμματα ήταν μπλοκαρισμένη καθώς ήταν χαρακτηρισμένη ως  δασωμένος  αγρός. Τώρα αυτό αλλάζει και δίνουμε τη δυνατότητα κυρίως στους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στην πρωτογενή παραγωγή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αμυράς.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου