Έχει ανοίξει πλέον για τα καλά η… βεντάλια των ενεργειών και της προετοιμασίας των εμπλεκόμενων πλευρών και υπηρεσιών, για να προχωρήσει η διαδικασία του επανακαθορισμού της οριοθέτησης της Παμβώτιδας, υπόθεση που παρακολουθεί στενά η «Ε», που άλλωστε ήταν αυτή που έφερε στο προσκήνιο τα μείζονα ζητήματα με τις αποκαλύψεις εγγράφων από συναρμόδιες υπηρεσίες πριν τον επανακαθορισμό, το 2012 όπως και τις αντιδράσεις που υφίστανται μέχρι σήμερα.
Εν αναμονή, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, μίας νέας συνάντησης σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, όπως και η προηγούμενη με την τηλεδιάσκεψη, παρουσία του Υπ. Επικρατείας κ. Σκέρτσου και τη συμμετοχή δύο Γεν. Γραμματέων, των Υπ. Περιβάλλοντος και Οικονομικών αντίστοιχα, της βουλευτού κας Κεφάλα που ανακίνησε το ζήτημα από τις αρχές του έτους, του προέδρου του ΠΕΑΚΙ κ. Κολόκα και εκπροσώπου της Επιτροπής Κατοίκων του «Μάτσικα», η «Ε» φέρνει στο φως σήμερα ένα έγγραφο, που συνυπογράφουν Περιφέρεια Ηπείρου και Δ. Ιωαννιτών αντίστοιχα, στο οποίο ζητούν αρμοδίως τον επανακαθορισμό της οριοθέτησης!
Πρόκειται για έγγραφο – υπόμνημα με ημερομηνία 27 Μαρτίου του 2013, το οποίο συνυπογράφουν ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο τότε δήμαρχος Φιλ. Φίλιος αντίστοιχα και το οποίο απευθύνεται στον τότε Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Ηλ. Θεοδωρίδη, προς το Υπ. Οικονομικών και προς το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ.
Ίδιες διαπιστώσεις με το σήμερα
Το σημαντικό βέβαια δεν είναι οι αποδέκτες, αλλά το περιεχόμενο του εγγράφου, στο οποίο περιλαμβάνονται σχεδόν αυτολεξεί, οι ισχυρισμοί των αντιδρώντων και θιγόμενων πολιτών μέχρι και σήμερα.
Αφού τονίζεται, ότι οι δύο φορείς γίνονται καθημερινοί αποδέκτες αιτιάσεων και προβλημάτων που προέκυψαν από την οριοθέτηση και την υλοποίηση αυτής, όπως και από το περιεχόμενο διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν για την ίδια περιοχή, σημειώνεται, πως καθίσταται αναγκαία η αναθεώρηση της απόφασης καθορισμού της οριοθέτησης.
«…έχει προσδιοριστεί το μέγεθος των σχετικών προβλημάτων, όπως και αντιφάσεων, που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να εξετασθεί εκ νέου το όλο ζήτημα και να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα με αναθεώρηση των ίδιων αποφάσεων. Υφίστανται σήμερα δρόμοι καθημερινής χρήσης των κατοίκων που επηρεάζονται, ιστορικοί χώροι αναψυχής, με νομίμως υφιστάμενα κτίρια, κατασκευασμένα και πριν το έτος 1950 και επίσης και σημαντικότερα, δημιουργείται αντιφατικότητα με τα στοιχεία και το περιεχόμενο σχετικών διοικητικών πράξεων που αφορούν τις ίδιες περιοχές, όπως με τα στοιχεία της αναμόρφωσης αυτής (Αγροτικού Κτηματολογίου), του αναδασμού (περιοχή Λογγάδων), την ύπαρξη και εκσυγχρονισμό μεγάλων αρδευτικών έργων, την πραγματική ύπαρξη καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ιδιοκτησιών των κατοίκων, που κατέχουν και σχετικούς τίτλους από το Υπ. Γεωργίας, με εκτάσεις που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα και παρόμοια καλλιεργούνται τα τελευταία 100 χρόνια. Η επίλυση όλων των ως άνω σημαντικών προβλημάτων, καθιστούν αναγκαία την αναθεώρηση των σχετικών αποφάσεων οριοθέτησης, ώστε να ληφθούν υπόψη τα ως άνω δεδομένα και αρθούν τα σχετικά προβλήματα», καταλήγει το έγγραφο.
Υπάρχει συνέχεια
στη διοίκηση
Το περιεχόμενο του εγγράφου δεν έχει απλώς ιστορική σημασία, αλλά ουσιώδη, καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση ισχύει (ή πρέπει τουλάχιστον) η συνέχεια της διοίκησης, είτε πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα, αφού περιφερειάρχης εξακολουθεί να είναι ο κ. Καχριμάνης είτε όχι, όπως ισχύει στην περίπτωση του δήμου Ιωαννιτών.
Αντίστοιχα και οι δύο φορείς, αντιμετώπισαν τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και τις δημόσιες αναφορές, όπως τις δηλώσεις της κας Κεφάλα, από… απόσταση, σταδιακά όμως, και κυρίως μετά την τηλεδιάσκεψη με τον κ. Σκέρτσο, η στάση άρχισε να αλλάζει. Έτσι, από τη μη αναγκαιότητα να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα, περάσαμε στις σημειακές αλλαγές, που ίσως είναι αναγκαίες, αν υπάρχουν προβλήματα και πλέον όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ε», αναζητείται φόρμουλα, ώστε να γίνει επανακαθορισμός της οριοθέτησης και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Όπως προκύπτει άλλωστε από το ρεπορτάζ, εντοπίζονται ήδη σοβαρά προβλήματα, που απειλούν να «τινάξουν στον αέρα» το χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης της μελέτης και συνακόλουθα την υλοποίηση του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου με προϋπολογισμό 12 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «Τρίτσης».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
30 Αυγούστου 2024 -
25 Μαΐου 2024 Βούληση της Κυβέρνησης να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα
-
26 Νοεμβρίου 2022 Τρέχουν οι εξελίξεις για οριοθέτηση και ΠΔ λίμνης
-
5 Αυγούστου 2022 Συμφωνεί στην ανάγκη επανακαθορισμού και η παράταξη Γκόντα
-
5 Αυγούστου 2022 Απαιτείται ολιστική παρέμβαση για το οικοσύστημα της λίμνης
-
19 Ιουλίου 2022 Καθαρές κουβέντες για την οριοθέτηση
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.349)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(498)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.150)
- Εκδηλώσεις(1.544)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.889)
Αρθρογραφία
Είσοδος