Επικαιρότητα

Με πολλά ανοιχτά θέματα για τα Πανεπιστήμια

Off

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι εργασίες της Συνόδου των πρυτάνεων της χώρας, που διεξάγεται στα Ιωάννινα, όπου από σήμερα αναμένεται να είναι παρούσα και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία όμως θα βρεθεί στη Σύνοδο αύριο Πέμπτη, που είναι και η ημέρα που ολοκληρώνονται οι εργασίες της Συνόδου.

Έτσι, το ενδιαφέρον για τις ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας μετατοπίζεται στην αυριανή ημέρα, με τους πρυτάνεις να συζητούν σήμερα Τετάρτη επί των ανοιχτών ακαδημαϊκών ζητημάτων, της κατάταξης των πανεπιστημίων, της χρηματοδότησής τους, και κυρίως για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κατάταξη

Ωστόσο, ενδιαφέρουσα ήταν η χθεσινή Σύνοδος των αντιπρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς σε αυτήν παραβρέθηκε και συμμετείχε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας. Οι προτάσεις της ΕΘΑΕ πριν από δύο περίπου μήνες για την κατάταξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με βάση διαφορετικά κριτήρια, δεν είχαν γίνει αποδεκτές από πολλά ιδρύματα, μεταξύ αυτών και από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που είχε αντιδράσει έντονα και είχε ζητήσει να επανεξεταστεί από την αρχή η μοριοδότηση. Το ίδιο αίτημα επανέλαβε χθες και ο αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος τονίζοντας, ότι η ΕΘΑΕ έχει αποδεχθεί, ότι υπήρξε λανθασμένος υπολογισμός του αλγορίθμου που χρησιμοποιήθηκε και πως θα το διορθώσει.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΘΑΕ κ. Μήτκας στις δικές του δηλώσεις δεν αποδέχθηκε, ότι η Επιτροπή έκανε κάποιο λάθος, σημείωσε όμως, ότι η κατάταξη δεν ήταν αξιολογικού τύπου, αλλά με βάση τη μοριοδότηση. Έτσι, παρέπεμψε σε νέα μοριοδότηση, επομένως και σε νέα κατάταξη των πανεπιστημίων που θα γίνει σύντομα, αφού ληφθούν υπόψιν μάλιστα και κάποιοι νέοι ποιοτικοί δείκτες, που δεν είχαν συνυπολογιστεί το προηγούμενο διάστημα.

«Δεν έγιναν λάθη, αλλά το σύστημα εξελίσσεται και θα εφαρμοστούν κάποιοι γνωστοί δείκτες που δεν τους εφαρμόσαμε στην προηγούμενη μοριοδότηση», ανέφερε ο κ. Μήτκας.

Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης

Ερωτηθείς σχετικά με τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, ο κ. Μήτκας τόνισε, ότι η ΕΘΑΕ θα τοποθετηθεί και θα εισηγηθεί εφόσον κάτι τέτοιο της ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας, λαμβάνοντας όμως υπόψιν και τις εισηγήσεις και προτάσεις των πανεπιστημίων της χώρας. «Η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση στα πανεπιστήμια, την καταγράφει και των κωδικοποιεί, περιμένοντας και τα πανεπιστήμια να εισάγουν όλα τα δεδομένα που διαθέτουν στο πληροφοριακό σύστημα. Από εκεί και ύστερα όμως, λαμβάνουμε υπόψιν και μία σειρά άλλων παραμέτρων, όπως είναι, οι διεθνείς τάσεις, οι μετρήσεις και τα στατιστικά του ΙΟΒΕ, της ΕΛΣΤΑΤ, η απορρόφηση των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας, η δημοφιλία των σχολών και πολλά άλλα ακόμη», ανέφερε ο κ. Μήτκας.

Ο αντιπρύτανης κ. Πασχόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ωστόσο, πως για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, τα πανεπιστήμια περιμένουν από το υπουργείο να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο, για το ποια Τμήματα θα πρέπει να συγχωνευτούν ή να απορροφηθούν ή και να καταργηθούν.

«Δεχόμαστε να ξεκινήσει ο διάλογος για τα ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά δε δεχόμαστε καμία απόφαση συγχώνευσης ή τοποθέτησης Τμήματος, που δε βασίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια», ανέφερε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι Εστίες της Δομπόλη

Τέλος, στη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου των αντιπρυτάνεων, στελέχη του ΙΝΕΔΙΒΜ ανακοίνωσαν, πως ξεκίνησε ήδη η εκπόνηση της μελέτης αναβάθμισης της παλιάς φοιτητικής Εστίας στη Δομπόλη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου