Τελευταία Νέα

Στους επαρχιακούς δρόμους μιας ξεχασμένης χώρας
Τα του Καίσαρος…
Επιτέλους, κάτι κινείται στον ΠΑΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Μονιμοποίηση συμβασιούχων και προσλήψεις στις δομές
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Απολογισμοί και ευχαριστίες την επόμενη ημέρα
Ξεκίνησε τις προπονήσεις στα Γιάννενα η Εθνική Μπάσκετ Γυναικών
Προβληματισμοί για το ωράριο λειτουργίας του ΣΜΑ
Φθηνότερα εισιτήρια, περισσότερα δρομολόγια
Πάνω από 535.000 αιτήσεις για περίπου 900.000 voucher
Επιστρέφει το Θερινό Μαντείο στη Δωδώνη
Αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και του βιασμού στην Ελλάδα
Παράταση για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Ελληνικού
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 14-16 ΙΟΥΝΙΟΥ Συνέδριο για την εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση
Το Ζωγράφειο Σχολείο υποδέχθηκε εκπαιδευτικούς από την αδελφοποιημένη πόλη Schwerte
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 01:05
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιουνίου 2022
Επικαιρότητα

«Προληπτικός» ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός

Off

Άρον – άρον και μετά τις μαζικές αντιδράσεις και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε επίπεδο Ηπείρου, αλλά και παρεμβάσεων πολιτικών παραγόντων, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ανακάλεσε τη διαταγή του, με την οποία δόθηκε εντολή για μετακινήσεις προσωπικού από την περιφέρεια της Ηπείρου (και από άλλες περιφέρειες στη χώρα) για προληπτικούς λόγους και χωρίς να υπάρχουν συμβάντα πυρκαγιών, στην ΠΕ Αχαΐας.

Έτσι, τα πληρώματα των τριών πυροσβεστικών οχημάτων που ξεκίνησαν χθες τα ξημερώματα από την Ήπειρο και έφτασαν στην Αχαΐα επέστρεψαν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από μία απίστευτη ανακολουθία του Αρχηγείου σε σχέση με όσα ο ίδιος ο Αρχηγός του Σώματος είχε δεσμευτεί και από τα Γιάννενα πριν από δύο μήνες, ότι ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός φέτος θα είναι διαφορετικός και σίγουρα καλύτερος από τον προηγούμενο, μειώνοντας στο ελάχιστο απαραίτητο, τον αριθμό των μετακινήσεων. Ήταν όμως η πρώτη φορά στα χρονικά που δόθηκε εντολή για να μετακινηθεί προσωπικό από την Ήπειρο σε άλλη περιφέρεια, χωρίς να υπάρχουν καν συμβάντα όμως και μάλιστα η αρχική διαταγή αφορούσε μετακίνηση με Φύλλο Πορείας για έξι έως δέκα ημέρες!

Εκδηλώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις και σε υπηρεσιακό και σε πολιτικό επίπεδο, αφού επρόκειτο για μία απόφαση, που ποτέ άλλοτε δεν είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν και που δημιουργούσε ξαφνικά και αναιτιολόγητα, χωρίς να υπάρχουν συμβάντα δηλαδή, μέγα ζήτημα με τη μείωση του προσωπικού.

Μπαλάκι οι ευθύνες

Η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Ηπείρου αντέδρασε άμεσα, δίνοντας εντολή στο νομικό της σύμβουλο να κινήσει τις νομικές διαδικασίες κατά της εφαρμογής της αρχικής διαταγής, η οποία εκτιμήθηκε ως παράνομη και παράτυπη, καθώς δε συντρέχουν λόγοι μετακίνησης προσωπικού, όταν δεν υπάρχουν συμβάντα.

Σε κάποιες περιφέρειες, υπήρξε μερική αποδοχή της διαταγής, με τις Ενώσεις Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, να «παζαρεύουν» τις ημέρες παραμονής των πυροσβεστών και έτσι σε κάποιες περιπτώσεις οι δέκα ημέρες έγιναν έξι και σε άλλες τέσσερις.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηπείρου, Βασίλης Βράστος, το Αρχηγείο, όταν αντιλήφθηκε την άμεση αντίδραση μετέθεσε την ευθύνη στις περιφερειακές διοικήσεις καλώντας τες, να έρθουν σε συνεννόηση – διαπραγμάτευση με τις Ενώσεις των Υπαλλήλων για το πόσες ημέρες ήταν διαθέσιμοι να κάνουν τις μετακινήσεις και να συνυπογράψουν. «Και αυτό δεν το αποδεχθήκαμε και φυσικά δεν υπογράψαμε καμία τέτοια συμφωνία, γιατί επίσης είναι παράτυπη κα τους είπαμε, ότι αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο αναλαμβάνουν πολύ μεγάλες ευθύνες. Έτσι φτάσαμε στην μετακίνηση ανά 24ωρο, που ανακλήθηκε όμως και αυτή. Μόνο για την Ήπειρο, η μετακίνηση αυτή

σημαίνει, ότι μένουν εκτός υπηρεσίας, συνολικά 18 πυροσβέστες ημερησίως», ανέφερε ο κ. Βράστος που έδωσε και μία άλλη διάσταση, οικονομικού περιεχομένου.

«Για να μην έχει λανθασμένη αντίληψη και ο κόσμος, θα πρέπει να ξέρει, ότι με την διαταγή αυτή, εμείς προβλέπεται να αναλαμβάνουμε μόνοι μας, με δικά μας έξοδα τις δαπάνες σίτισης και θα κοιμόμαστε σε στρατόπεδα. Την αποζημίωση που προβλέπεται για τη μετακίνηση, θα την πληρωθούμε μετά από 18 έως 24 μήνες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Δηλαδή, σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες για όλες τις οικογένειες, καλούνται οι πυροσβέστες να πληρώσουν κιόλας από την τσέπη τους, για να κάνουν την υπηρεσία», κατέληξε ο κ. Βράστος.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ