Ήπειρος

Πώς η λίμνη συμβάλλει και στην οικονομία

Off

Επιτακτική είναι η αναγκαιότητα εκπόνησης μίας ολοκληρωμένης μελέτης και στη συνέχεια ενός master plan, που θα αποτυπώνει την οικονομική επίδραση της λίμνης Παμβώτιδας στην τοπική κοινωνία και θα προτείνει δράσεις και μέτρα που μπορούν να αξιοποιήσουν περαιτέρω την αξία αυτή.
Το θέμα της επίδρασης που ασκεί εκτός από το φυσικό περιβάλλον και την αισθητική, ένας φυσικός πλούτος όπως η λίμνη Παμβώτιδα, ελάχιστα έχει απασχολήσει τους φορείς της τοπικής κοινωνίας διαχρονικά, βρέθηκε όμως στο επίκεντρο της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης, ο ΑΟ Ποσειδών και ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος στο πλαίσιο του 9ου Γύρου της λίμνης.
Η εισήγηση του καθηγητή του ΕΜΠ και υπεύθυνου του μεταπτυχιακού προγράμματος στο Μέτσοβο Δημ. Καλιαμπάκου επικεντρώθηκε στη συμβολή της λίμνης στην οικονομία της πόλης, σε ένα ζήτημα παντελώς άγνωστο και ανεξερεύνητο, αφού ακόμη και εκείνοι που έχουν την αρμοδιότητα ή και την ευθύνη της διαχείρισης δεν έχουν αποτυπώσει ποτέ την οικονομική διάσταση της Παμβώτιδας και τα οφέλη της στην τοπική οικονομία.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Καλιαμπάκος παρουσιάζοντας στοιχεία από μελέτες που έγιναν σε άλλες χώρες και περιοχές, όπου ακόμη και τεχνητές λίμνες αξιοποιήθηκαν προς όφελος της τοπικής οικονομίας, τόνισε, ότι ο προσδιορισμός της αξίας αυτής θα πρέπει να γίνει μεταξύ άλλων και για να τη σεβαστούμε περισσότερο.
«Όπως έχει αποδειχθεί σε άλλες περιπτώσεις, η λίμνη αυξάνει την αξία της γης στις παραλίμνιες περιοχές. Η οικονομική δραστηριότητα επίσης που αναπτύσσεται με έμφαση στην αναψυχή, αλλάζει τα δεδομένα της τοπικής οικονομίας, αφού αλλάζει τη μορφή των δραστηριοτήτων αναψυχής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. 
Επίσης όμως βελτιώνει και την ποιότητα ζωής των πολιτών. 
Δυστυχώς για την περιοχή μας και την Παμβώτιδα δεν υπάρχει μία αντίστοιχη μελέτη που να αποτυπώνει αυτά τα μεγέθη, κάτι που θα πρέπει να γίνει γιατί μόνο όταν γίνεται αυτό, όταν γνωρίζουμε την οικονομική αξία της λίμνης, μπορούμε να τη σεβαστούμε περισσότερο από ό,τι κάνουμε μέχρι σήμερα», τόνισε ο κ. Καλιαμπάκος.
Νωρίτερα, η Αναστασία Τασοπούλου, χωροτάκτης, πολεοδόμος και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφ. Τμήματος Βορ. Ελλάδας μίλησε για την αναγκαιότητα του χωρικού σχεδιασμού στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ ακολούθησαν εισηγήσεις για τη βιολογική γεωργία και την αγροοικολογία, για τη διερεύνηση δυνατότητας πιστοποίησης των τοπικών προϊόντων με τη χορήγηση σήματος ποιότητας από τον Φορέα Διαχείρισης και για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον οικοτουρισμό.

Χαιρετισμοί
Στην αρχή της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Φορέα της Παμβώτιδας Π. Τσουμάνης και η πρόεδρος του ΑΟ Ποσειδών Αγνή Δρίμτζια.
Ακόμη, ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού του δήμου Ιωαννιτών, Θαν. Μανταλόβας ανέφερε ότι ο δήμος Ιωαννιτών, επομένως και η λίμνη Παμβώτιδα και το λεκανοπέδιο στο σύνολό του είναι μέχρι στιγμής ο μόνος δικαιούχος δράσεων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.
«Ο δήμος Ιωαννιτών έχει ως επίκεντρό του τη λίμνη, την αειφορική διαχείριση και το παραλίμνιο μέτωπο, που θα επιχειρήσει να το βελτιώσει μέσα από ένα πλέγμα δράσεων. Το σχέδιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης εκτός της περιβαλλοντικής αειφορίας θα πρέπει να συμβαδίζει και με την κοινωνική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Μανταλόβας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου