Επικαιρότητα

Αποφασισμένη να προασπίσει τα συμφέροντα των Ηπειρωτών

Off

Αποφασισμένη να προασπίσει αφενός τα συμφέροντα των Ηπειρωτών και αφετέρου τις δικές της αρμοδιότητες, στην δύσκολη εξίσωση της διαχείρισης των απορριμμάτων, που προφανώς περιπλέχθηκε περισσότερο με την πρόσφατη τροπολογία, εμφανίζεται η Περιφερειακή Αρχή.

Με αφορμή την επίσκεψη του Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκου την Τετάρτη στα Γιάννενα, έπειτα από πρόσκληση της ΠΕΔ Ηπείρου και του ΦοΔΣΑ, αλλά και όσα διέρρευσαν στον τοπικό Τύπο για το περιεχόμενο της συνάντησης με τις Εκτελεστικές Επιτροπές των δύο φορέων, η Περιφέρεια Ηπείρου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει, ότι ο κ. Γραφάκος, αντί να είναι μέρος της λύσης, εξακολουθεί να είναι μέρος του προβλήματος. Εξαπολύει μάλιστα σε βάρος του επίθεση, για απραξία σε θέματα αποκλειστικής και άμεσης αρμοδιότητας, όπως είναι η μη λειτουργία του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας ως ΧΥΤΥ, σε αντίθεση με την προσωπική του επιλογή, να παρεμβαίνει σε θέματα που δεν έχει αρμοδιότητες, όπως είναι η μεταβίβαση της ΜΕΑ από την Περιφέρεια στον ΦοΔΣΑ.

«Ο κ. Γραφάκος οφείλει κατά πρώτον  να απαντήσει και να εξηγήσει στους πολιτικούς προϊσταμένους του, στους Ηπειρώτες και στους συνεπείς Δήμους για ποιον λόγο, ενώ γνωρίζει ότι η αναβάθμιση/εκσυγχρονισμός και επέκταση του ΧΥΤΥ Βλαχέρνας χρηματοδοτήθηκε από το Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την προϋπόθεση, ότι «Μετά την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου ο ΧΥΤ θα δέχεται τα υπολείμματα της επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων της 3ης ΔΕ και θα λειτουργεί ως ΧΥΤΥ» και ενώ έχει ενημερωθεί για την παράνομη αποδοχή από τον λειτουργό του ανεπεξέργαστων απορριμμάτων κατά παράβαση του ΕΣΔΑ και του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου, εν τούτοις ανέχεται, αν δεν συγκαλύπτει, την παρανομία.

Αντί αυτών, σπεύδει να ανταποκριθεί εντός 48ωρου (!) μάλιστα,  σε αίτημα των προεδρείων ΠΕΔ και ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για ενημέρωση και συντονισμό δράσεων μεταβίβασης της ΜΕΑ Ηπείρου. Με ποια άραγε αρμοδιότητα; Ο ίδιος λίγους μήνες πριν, (17.1.2022) δήλωνε σε δημόσιο έγγραφο ότι τα ζητήματα που αφορούν τη Σύμβαση Σύμπραξης της ΜΕΑ εκφεύγουν της αρμοδιότητάς του και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Σ.Δ.Ι.Τ», αναφέρεται αρχικά, ενώ η ανακοίνωση συνεχίζει σε ειρωνικό ύφος και τόνο, επισημαίνοντας πώς είναι τόσο σίγουρος ο κ. Γραφάκος, ότι η πρόσφατη τροπολογία, μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει.

Το πρόστιμο των 3,5 εκ.

Στο τελευταίο σκέλος της ανακοίνωσης, η Περιφέρεια αναφέρεται στην επιδίκαση του ποσού των 3,5 εκ. ευρώ για το οποίο τονίζει πως ο κ. Γραφάκος θα έπρεπε να γνωρίζει, ότι η Περιφέρεια και οι αρμόδιοι φορείς του Δημοσίου, συνεργάζονται ώστε να επιτύχουν την ακύρωσή του.

«Γιατί άραγε ο κ. Γενικός και η Διοίκηση του ΦοΔΣΑ βιάζονται να το “μετακυλήσουν” στους πολίτες της Ηπείρου όταν μάλιστα η Περιφερειακή Αρχή έχει δεσμευθεί δημοσίως ότι το ποσό αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφορά τους Ηπειρώτες;

Όσοι λοιπόν σήμερα «ανησυχούν» για τυχόν μετακύληση του ποσού αυτού στους δήμους, ας ρωτήσουν τους ασκούντες διοίκηση στο ΦοΔΣΑ γιατί άραγε βιάζονται τόσο; Και με την ευκαιρία ας ζητήσουν και μια απάντηση, γιατί όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας τους κάλεσε επίσημα να παρέμβουν υπέρ της Περιφέρειας σε σχετική με το ΣΔΙΤ δίκη, όχι μόνο αρνήθηκαν, αλλά με τον ίδιο νομικό παραστάτη που εκπροσωπούσε συμφέροντα συγκρουόμενα με αυτά του ΦΟΔΣΑ, στράφηκαν στη συνέχεια εναντίον της Περιφέρειας; Πρόκειται για ένα «κουβάρι» που το «ξετύλιγμά» του ενδέχεται να αφορά και άλλες αρχές…

Η Περιφέρεια Ηπείρου από τη διαχείριση της λειτουργίας του εργοστασίου δεν έχει κανένα όφελος, αντίθετα επιβαρύνεται λειτουργικά και οικονομικά, με μηδενικό όμως κόστος για τους δημότες της Ηπείρου.

Όμως έχει υποχρέωση να τηρήσει και θα τηρήσει στο έπακρο και χωρίς καμία υπαναχώρηση τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, προς όφελος των Ηπειρωτών και μόνο. Άλλοι είναι εκείνοι που βιάζονται να επιβαρύνουν τους Ηπειρώτες όχι μόνο με τη μεταφορά του υπολείμματος (ακόμη και των μη επιτρεπτών), αλλά και με την επαύξηση του λειτουργικών εξόδων τους, ιδιαιτέρως μάλιστα υψηλών», καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου