Τελευταία Νέα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 08:48
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουλίου 2022
Πολιτισμός

«Ύμνος εις το ιερό και μαντείο Διός Ναΐου και Διώνης»

Off

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα παρουσιαστεί το Σάββατο 16 Ιουλίου και ώρα 21:00, στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, το έργο της ποιήτριας Γιώτας Παρθενίου «Ύμνος εις το ιερό και μαντείο Διός Ναΐου και Διώνης» σε σύνθεση Κώστα Λώλη. 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί «Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη.

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά) και η Δημοτική Χορωδία Κερκύρας «Δημόδοκος». Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Χαιρετισμοί: Κωνσταντίνος Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής, Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων, Σπύρος Παδοβάς, Πρόεδρος της Φ. Ε. Κ.

Α’ ΜΕΡΟΣ

«Ύμνος εις το ιερό και μαντείο Διός Ναΐου και Διώνης» Ποίηση: Γιώτας Παρθενίου

Σύνθεση: Κώστα Λώλη

Σόλο τενόρος: Φίλιππος Μπουμπάρας

Β’ ΜΕΡΟΣ

«Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη

Σολίστ: Μαργαρίτα Συγγενιώτου: μετζοσοπράνο

Γιώργος Άνθης: βαρύτονος, Ζαχαρίας Γερασκλής: σόλο μπουζούκι, Αφηγητής : Χρήστος Μπογδάνος

Τη Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας και τη Δημοτική χορωδία Κέρκυρας «Δημόδοκος» (μαέστρος: Δήμητρα Καλογεροπούλου) διευθύνει ο αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς. Ενορχήστρωση: Άλκης Μπαλτάς

Οργανωτική Καλλιτεχνική Στήριξη: Γεράσιμος Λώλης, Καθηγητής Βιολιού Δ. Ω. I Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά) και της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Επιστολή

Κ. Τασούλα

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας απέστειλε στους Δήμους Ιωαννιτών και Δωδώνης επιστολή με αφορμή πρόσκλησή τους να παραστεί στη συναυλία.

«Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να παραστώ στη Συναυλία που οργανώνετε, το Σάββατο 16/7/2022, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, προκειμένου να ακουστεί, για πρώτη φορά, ο ευγενικός και εμπνευσμένος Ύμνος, ο αφιερωμένος στο Ιερό και στο Μαντείο του Διός Ναΐου και της Διώνης.

Αμετάθετες υποχρεώσεις δεν θα μου επιτρέψουν τελικά να είμαι μαζί σας, ωστόσο επωφελούμαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συντελεστές αυτής της υψηλού επιπέδου πολιτιστικής πρωτοβουλίας, που μέσα σε έναν ιστορικά και πνευματικά υποβλητικό χώρο αναγνωρίζει και διδάσκει.

Ο Ύμνος σε εξαίρετη τόσο ποίηση, όσο και σύνθεση της Γιώτας Παρθενίου και του Κώστα Λώλη, που ακούγεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, είναι η έκφραση του δέους και του απέραντου σεβασμού και αναγνώρισης προς τη Δωδώνη, μιας άξιας και ευαίσθητης πλαστουργού του λόγου, της γνωστής σε όλους μας Γιώτας Παρθενίου, ενώ «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», του ανεπανάληπτου Μίκη Θεοδωράκη, μας διδάσκει, ήδη από το 1962, όταν και πρωτακούστηκε «με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» το βηματισμό της ενότητας μέσα από τα πάθη της σύγκρουσης.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωση και επιτρέψτε μου να επαναλάβω τα συγχαρητήριά μου στους συντελεστές της».

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου