Επικαιρότητα

Σε εξέλιξη το αναστηλωτικό έργο στην αρχαία Νικόπολη

Off

Τα αναστηλωτικά έργα στην αρχαία Νικόπολη είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στην Πρέβεζα. Μετά από τα εγκαίνια της παράκαμψης Αμφιλοχίας είχε την ευκαιρία να περιοδεύσει και στην Ήπειρο και ένας σταθμός ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης για τον οποίο έδειξε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο αρχαίο θέατρο τον υποδέχτηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον προϊστάμενο  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γιώργο Ρηγίνο, έδειξε ενδιαφέρον για τις προοπτικές όλου του αρχαιολογικού χώρου, ως μοχλού ανάπτυξης και τουριστικής προοπτικής της ευρύτερης περιοχής.

Η κ. Μενδώνη σε δηλώσεις της τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε φορά που επισκέπτεται την Ήπειρο, ρωτάει για την αρχαία Νικόπολη, καθώς είναι μία περιοχή που τον ενδιαφέρει: «Αυτό, ακριβώς, γιατί γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως τέτοιοι αρχαιολογικοί χώροι, με αυτά τα μνημεία σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού ενδιαφέροντος, εκτός από πόλοι πολιτισμού είναι και πόλοι ανάπτυξης».

Η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, γίνεται ένα μεγάλο έργο, στο οποίο προστίθενται συνεχώς νέα δεδομένα. Για την αποκατάσταση του μεγάλου θεάτρου της Νικόπολης, τόνισε πως συνεχίζεται το έργο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να ασχολείται συστηματικά και το έργο να είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων. «Επομένως, το τέλος του 2023 θα έχει αποδοθεί το τμήμα το οποίο έχει σχεδιαστεί να αποδοθεί», ανέφερε η υπουργός.

«Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα τρία μνημεία της Νικόπολης, δυο βασιλικές και το Παλάτι του Γεωργίου Εκδίκου. Τα έργα έχουν ξεκινήσει και παράλληλα οργανώνεται ο φάκελος της υποψηφιότητας της αρχαίας Νικόπολης, για την UNESCO». Όπως σημείωσε η κα Μενδώνη δεν είναι κάτι εύκολο, θέλει πάρα πολλή δουλειά και επισήμανε, ότι το “πράσινο φως” το έδωσε η απομάκρυνση του δρόμου, προκειμένου να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος, κάτι το οποίο, ήταν όρος της UNESCO. Σημείωσε δε ότι μετά από αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου που υπάρχει για τον χώρο, προκειμένου να συνδυαστούν και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την απομάκρυνση της οδού.

Στόχος και σχεδιασμός του υπουργείου Πολιτισμού, είναι σε χώρους ανάλογους με την αρχαία Νικόπολη σε χώρους αναπεπταμένους, να αξιοποιηθούν γαίες για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών όπως γίνεται σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν ελαιώνες. «Αυτό το έχουμε σχεδιάσει, είναι μία από τις προτεραιότητες του Οργανισμού Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων, το έχουμε συζητήσει τοπικά ,θέλει αρκετή δουλειά, είναι μέσα στον άμεσο προγραμματισμό μας» σημείωσε.

«Ο ανασκαφικός και αρχαιολογικός τουρισμός αυτή τη στιγμή είναι αναδυόμενος σε όλη τη Μεσόγειο. Θέλουμε και εμείς να είμαστε από τους πρώτους» ανέφερε ακόμα η κα. Μενδώνη: Σε ορισμένες περιοχές, αναφορικά με τις ανασκαφές, ήταν εξάλλου και επιθυμία του πρωθυπουργού, όπου έχουν τελειώσει τα αναστηλωτικά έργα και έχουν γίνει παρεμβάσεις προστασίας των ίδιων των μνημείων, να υπάρξει ένας συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος θα είναι υπό ανασκαφή από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, επισκέψιμος και θα μπορούν να παρακολουθούν και οι επισκέπτες, πρόσθεσε.

Στην Πρέβεζα

Στην πόλη της Πρέβεζας ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από βουλευτές και εκπροσώπους φορέων, περπάτησε στο κέντρο και την παραλιακή οδό και συνομίλησε με κατοίκους. Σε καφετέρια της πόλης, περίμενε κόσμος και μέλη Νέας Δημοκρατίας.

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του, ο κ Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του έργου της παράκαμψης Αμφιλοχίας, έκανε αναφορά στην υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας, ενός έργου πνοής που δρομολογείται, ενώ τόνισε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Αντίδραση Κ. Μπάρκα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας την Πέμπτη δήλωσε ότι «ο Νομός της Πρέβεζας είναι μόνιμα εκτός ατζέντας κυβερνητικού έργου» και ότι οι πολίτες του Νομού Πρέβεζας στο πέρασμα του κ. Μητσοτάκη από Πρέβεζα, ελπίζουν να ακούσουν απαντήσεις για την επίλυση μιας σειράς ζητημάτων, όπως:

«Την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα και την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας με προσωπικό.

•Την σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό στο ύψος της Φιλιππιάδας και την αναβάθμιση του οδικού άξονα Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας.

•Την παραμονή του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα και την ενίσχυση της υφιστάμενης πανεπιστημιακής δομής.

•Tην ενημέρωσή του για τις δραματικές συνέπειες που έφερε στην περιοχή μας ο Νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του για τους εργάτες γης».

«Σε αυτά τα τρία χρόνια που έχει τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο Νομός της Πρέβεζας είναι μόνιμα εκτός ατζέντας κυβερνητικού έργου. Έργα δημοτικής και περιφερειακής εμβέλειας, που ήταν ήδη ενταγμένα σε προγράμματα και είχε αρχίσει η υλοποίησή τους «ξαναβαφτίζονται», ώστε τα στελέχη της Ν.Δ. να δείξουν έργο και  μελέτες πηγαινοέρχονται από Υπουργεία στην Περιφέρεια ή στους δήμους και αντίστροφα.

Οι πολίτες του Νομού Πρέβεζας ζητούν τη δρομολόγηση λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο τους. Όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει, ούτε επιδιώκει να δώσει λύσεις», καταλήγει.   

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ