Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 08:12
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτωβρίου 2022
Εκδηλώσεις

Η Φιλιππιάδα γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση

Off

Με μία ξεχωριστή εκδήλωση ο Δήμος Ζηρού τίμησε την επέτειο των 110 χρόνων από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας, από τους Τούρκους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας.

Ξεχωριστή νότα έδωσε το ωδείο Φιλιππιάδας «Αμφιών» τα μέλη του οποίου άνοιξαν αλλά και έκλεισαν μουσικά την εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Φιλιππιάδα, ο χώρος, ο οικισμός, ο καζάς» του Φώτη Βράκα. Μία έκδοση την οποία ο Δήμαρ χος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής, στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε «ιστορική». Σημειώνεται ότι το βιβλίο του κ. Βράκα κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις «24 γράμματα».

Ο δήμαρχος Ζηρού σημείωσε: «Η 12η Οκτωβρίου 1912  αποτελεί ημέρα σταθμό στην ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στη μνήμη μας, καθώς καθόρισε τη μετέπειτα πορεία αυτού του τόπου».

Για τον συγγραφέα Φώτη Βράκα ο οποίος παρακολούθησε την εκδήλωση διαδικτυακά από το Μόναχο όπου διαμένει, μίλησαν ο εκπαιδευτικός Χρήστος Αποστόλου, με θέμα «Ο συγγραφέας Φώτης Βράκας και η ερευνητική του ματιά», ο υποψήφιος δικηγόρος Γιώργος Βράκας, με θέμα «Η Φιλιππιάδα και οι πεδινές κοινότητες Άρτας και Πρέβεζας», και ο φιλόλογος – συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος, με θέμα: «Η Φιλιππιάδα στο σταυροδρόμι των εξελίξεων και η οπτική του Φώτη Βράκα».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο με εικόνες της παλιάς και της νεότερης Φιλιππιάδας, το οποίο επιμελήθηκε ο Γιώργος Λαχανάς.

Παραβρέθηκαν ο Φιλιππιαδιώτης Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων και αρκετός κόσμος, ενώ μέσω του καναλιού του Δήμου στο youtube, παρακολούθησαν την εκδήλωση 100άδες πολίτες.  Την επιμέλεια και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Χρήστος Γκάρτζιος, αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ