Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 04:39
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου 2022
Επικαιρότητα

Πιο κοντά σε έργα 18 εκατ. για τον Βιολογικό Καθαρισμό

Off

Την έγκριση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έλαβαν δύο προτάσεις της ΔΕΥΑΙ με συνολικό προϋπολογισμό 18 εκ. ευρώ.

Αμφότερες οι προτάσεις αφορούν στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, όπου ήδη εκτελείται το έργο επέκτασης και αναβάθμισης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός  χρονοδιαγράμματος.

Η νέα έγκριση για τα δύο έργα ενισχύει και αναβαθμίζει τις προοπτικές λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού αφενός και αφετέρου εκτιμάται, ότι θα μειώσει και τη δαπάνη που καταβάλλει σήμερα η ΔΕΥΑΙ για την απομάκρυνση της λυματολάσπης, αφού το ένα από τα δύο έργα αφορά στην κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Ηλιακής Ξήρανσης, με προϋπολογισμό 9 εκ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση της διοίκησης για την αποδοχή και έγκριση των προτάσεων από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λέγοντας, ότι διανοίγονται νέες προοπτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πρόσθεσε ακόμη πως εκτός από τα έργα διαχείρισης ακαθάρτων του λεκανοπεδίου, έχουν υποβληθεί και προτάσεις πολλών εκατομμυρίων στην αντίστοιχη πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης για το πόσιμο νερό.

Τα έργα

Τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν είναι τα εξής:

α) «Κατασκευή Μονάδας Ηλιακής Ξήρανσης Ιλύος της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων». Το έργο έχει προϋπολογισμό 9 εκατομμυρίων ευρώ (συν ΦΠΑ) και στόχο έχει την επεξεργασία της λυματολάσπης η οποία παράγεται στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. «Σήμερα η ΔΕΥΑΙ πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εξωτερικούς συνεργάτες για την αποκομιδή, επεξεργασία και εναπόθεση της παραγόμενης λυματολάσπης σε κατάλληλους χώρους. Με την υποβληθείσα πρόταση στόχος είναι η διαχείριση της λυματολάσπης από τη ΔΕΥΑΙ και η παραγωγή υποπροϊόντος το οποίο θα μπορεί να διατεθεί και στη γεωργία ως εδαφοβελτιωτικό. Αυτό θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη με τη χρήση μάλιστα πολύ απλών τεχνολογιών όπως αυτή της ηλιακής ξήρανσης μέσα σε ειδικά θερμοκήπια», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

Το δεύτερο έργο περιλαμβάνει την «Αποκατάσταση και αναβάθμιση υφιστάμενων βασικών υποδομών λυμάτων της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων». Το έργο έχει προϋπολογισμό 9 εκατομμυρίων ευρώ (συν ΦΠΑ) και περιλαμβάνει:

β1) Την ανάπτυξη αυτόματου συστήματος ενεργειακής αναβάθμισης των αντλιοστασίων λυμάτων της ΔΕΥΑΙ με την τοποθέτηση ηλεκτρικών πινάκων και αντλιών τελευταίας τεχνολογίας. Με τον εκσυγχρονισμό της πλειοψηφίας των αντλιοστασίων ακαθάρτων υδάτων της πόλης και τον νέο εξοπλισμό θα υπάρχει η δυνατότητα ενιαίου τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού όλων των αντλιοστασίων λυμάτων και άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις ανάγκης.

β2) Την αποκατάσταση και αναβάθμιση της λειτουργίας παλαιών μονάδων της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των Ιωαννίνων. «Ο παλιός βιολογικός της πόλης λειτουργεί επί τριακονταετία ανελλιπώς, γεγονός το οποίο καθιστά επιτακτική την υλοποίηση του έργου αυτού. Σε συνδυασμό με την επέκτασή του, οι εργασίες της οποίας προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, η πόλη θα αποκτήσει μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων η οποία θα θωρακίσει το περιβάλλον για την επόμενη εικοσαετία τουλάχιστον», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ