Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 08:02
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοεμβρίου 2022
Εκδηλώσεις

Το ενεργειακό σε μία περίοδο εξελίξεων

Off

Τη δική του οπτική γύρω από την ενεργειακή κρίση, τα λάθη του παρελθόντος, τις πιθανές και αξιόπιστες λύσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που μπορεί να έχει η χώρα στην αξιοποίηση αυτών, ανέπτυξε στην ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Η πρώτη εκδήλωση της περιόδου του χειμώνα για τον Όμιλο Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων είχε προσκεκλημένο τον κ. Μανιάτη, που ανέπτυξε ένα αναλυτικό και πλήρως επεξηγηματικό ιστορικό για το πώς ο πλανήτης έφτασε στην ενεργειακή κρίση, αποδομώντας τον ισχυρισμό ή την πολιτική εκτίμηση, ότι η μόνη αιτία ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία αλληλουχία γεγονότων, σε μία ιστορική περίοδο που διακρίνεται, ίσως για πρώτη φορά να καταγράφεται κάτι παρόμοιο, ένας διπλός μετασχηματισμός, ενεργειακός και πολιτικός ταυτόχρονα.

Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας του κ. Μανιάτη είχε μεγαλύτερο εθνικό ενδιαφέρον, με δεδομένη την έναρξη των σεισμικών ερευνών στη Δυτ. Ελλάδα για τον εντοπισμό πιθανού κοιτάσματος φυσικού αερίου, καθώς επίσης και για τις συζητήσεις και τις αποφάσεις που τελικά είχαν ληφθεί πριν από μία δεκαετία για τους αγωγούς TAP και East Med αντίστοιχα.

Ο κ. Μανιάτης ειδικά για τον σχεδιασμό του TAP και τελικά το ότι η Ελλάδα κατάφερε να υλοποιήσει την πρότασή της, να διέλθει ο αγωγός αυτός από την ελλαδική επικράτεια και όχι από τη Βουλγαρία, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην προσφορά και παρέμβαση του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. «Πήγαμε όχι μία, αλλά τρεις φορές στο Μπακού για αυτόν το λόγο και ο ίδιος είχε πάει παράλληλα και αλλού, για να ασκήσει πίεση και τελικά να γίνει αυτό που επιδιώκαμε, η διέλευση του αγωγού από τη Ελλάδα και όχι από τη Βουλγαρία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ