
Το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης, γνωστό στην επιστημονική κοινότητα με τον όρο «burn out», βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΙ, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης ΣΧΕΔΙΑ σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου.
Η πρωτοβουλία απαντά σε ένα μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλον τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη ένταση και με ακόμη πιο έντονες επιδράσεις και συνέπειες από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα.
Αυτό που αναδείχθηκε μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών, του Καθηγητή Αγωγής Υγείας και επιστημονικώς υπεύθυνου του Κέντρου Πρόληψης ΣΧΕΔΙΑ, Βασίλη Κούτρα και του Ζήκου Μαλάκου, από τη Νευρολογική Κλινική, είναι πως το σύνδρομο παρατηρείται με μεγάλη συχνότητα και ένταση σε εργασιακούς και επαγγελματικούς χώρους, όπου υπάρχει αναπόφευκτα, η επαφή με το κοινό.
Ένας τέτοιος χώρος είναι το νοσοκομείο και γενικότερα ο χώρος του ιατρικού περιβάλλοντος, όπου μετά την εμφάνιση της πανδημίας, το σύνδρομο άρχισε να εμφανίζεται ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση. Όπως ανέφερε ο κ. Κούτρας, το σύνηθες προφίλ των ατόμων, στα οποία παρατηρείται το εν λόγω σύνδρομο, είναι άνθρωποι με όρεξη και υψηλές προσδοκίες, όταν αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους στη δουλειά, οι οποίες όμως ματαιώνονται στην πορεία. Μάλιστα, μία από τις επιπτώσεις πέρα από τις προφανείς στη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, είναι και η αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς του προς το κοινό, που συνήθως χαρακτηρίζεται από κυνικότητα.
Η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΣΧΕΔΙΑ και με την ιατρική της ειδικότητα ως νευρολόγος, Σοφία Μαρκούλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εξοντωτικούς ρυθμούς που βιώνουν οι εργαζόμενοι και δη το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ακόμη, ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος, ο διοικητής του ΠΓΝΙ Νικ. Κατσακιώρης,
η Γιολάντα Ζήκα από τη Νοσηλευτική υπηρεσία του ΠΓΝΙ και η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
2 Ιουνίου 2023 -
1 Ιουνίου 2023 Σχεδιά…ζω τη ζωή μου χωρίς τσιγάρο»
-
-
31 Μαΐου 2023 Αντιμετωπίζοντας τις εξαρτήσεις στον κόσμο της εργασίας
-
-
17 Μαΐου 2023 Σε Πανεπιστημιακό και «Πίνδο» ο Ι. Τσίμαρης
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(16.562)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(397)
- Ελλάδα(109)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(3.515)
- Εκδηλώσεις(1.268)
- Ήπειρος(1.882)
- Αθλητικά(2.404)
Αρθρογραφία
Είσοδος