Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 05:59
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ «Ο προϋπολογισμός εγγυάται τη σταθερότητα»

Off

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε χθες επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, ως κατά προτεραιότητα ομιλητής, ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι ο τέταρτος, που καταθέτει η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και επισφραγίζει μια πυκνή σε εξελίξεις, και σε επιτεύγματα, θητεία. Η Κυβέρνηση σε τρία, μόλις, χρόνια αντιμετώπισε πρωτοφανείς κρίσεις, οι οποίες αλλάζουν τον ρου της ιστορίας, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, που πλήττει ιδιαίτερα την ευάλωτη ενεργειακά χώρα μας, δεδομένου ότι εισάγουμε σχεδόν το 100% του πετρελαίου και του αερίου. Παράλληλα, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, που μας οδηγεί σε μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες.

Σε αυτό το δυσμενές διεθνές πλαίσιο, η ελληνική οικονομία και η κοινωνία δείχνουν αντοχές. Και δείχνουν εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό 2023:

1ον. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό. Για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη 5,6% και για το 2023 ανάπτυξη 1,8%, δηλ. ρυθμός διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022 και τριπλάσιος το 2023.

2ον. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται ουσιαστικά.

3ον. Η ανεργία συρρικνώνεται σημαντικά.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και ρευστή. Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Το δημόσιο χρέος μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλό. Το κύμα ακρίβειας, σε διεθνές επίπεδο, πλήττει τα νοικοκυριά, αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και απειλεί να διογκώσει το ιδιωτικό χρέος μας. Επισημαίνω ορισμένες ενέργειες που πρέπει να επιταχυνθούν:

1ο Οι Τράπεζες να στηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες. Δεν είναι αποδεκτό οι Τράπεζες να εμφανίζουν έσοδα 1,2 δις ευρώ ετησίως από προμήθειες, ενώ διατηρούν τα επιτόκια καταθέσεων μηδενικά και ταυτόχρονα διαφημίζουν προσωπικά δάνεια με επιτόκιο 16,8%!

2ο Να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός και ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Επαναφέρω την πρότασή μου για εκπόνηση/ θεσμοθέτηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων κατά προτεραιότητα.

3ο Να ολοκληρωθεί το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, που λειτουργεί υπέρ των χρηστών. Θυμίζω ότι σχετική πρωτοβουλία του 2018 απέτυχε παταγωδώς, όπως είχαμε προβλέψει.

4ο Να προωθηθούν ενέργειες αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, ιδίως σε θέματα αδειοδοτήσεων».

Και ο Σταύρος Καλογιάννης κατέληξε:

«Με συγκρατημένη αισιοδοξία, ελπίζοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση θα τελειώσουν σύντομα, συνοψίζω επισημαίνοντας ότι σε μία περίοδο αυξημένων διεθνών προκλήσεων, έντονης μεταβλητότητας και υψηλής αβεβαιότητας, ο Προϋπολογισμός του 2023 εγγυάται τη συνέχεια, τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό τον υπερψηφίζω».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ