Επικαιρότητα

Αυξάνει τη συνεργασία Ελλάδας και Αλβανίας

Off

Το Κοινό Κέντρο Επαφής αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Μ. Τρίτης στην Κακαβιά παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και του ομόλογό του Υφυπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας Γιουλιάν Χότζα. Πρόκειται για του τρίτο παρόμοιο κέντρο που η Ελλάδα μετά από αυτά με τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησε η υπογραφή των κανονισμών από τα μέλη της Επιτροπής και η διμερής σύσκεψη των υφυπουργών Ελλάδας και Αλβανίας όπως και η πρώτη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής.

Η λειτουργία του Κέντρου προβλέπει τη συνεργασία επί 24ώρου βάσεως ανάμεσα σε αστυνομικούς και τελωνειακούς των δύο χωρών, αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Κύριος σκοπός του είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων Αρχών επιβολής του νόμου και η έμπρακτη αναβάθμιση της συνοριακής συνεργασίας στον έλεγχο του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.

Η ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω του Κέντρου, αφορά κυρίως στην παράνομη μετανάστευση, την εμπορία ανθρώπων, την παραποίηση ταξιδιωτικών εγγράφων, την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και πυρομαχικών, καθώς και παραβάσεις που σχετίζονται με τον τελωνειακό κώδικα.

Ο υφυπουργός κ. Οικονόμου στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην λειτουργία του Κέντρου που για τον ίδιο ήταν προτεραιότητα όπως είπε, καθώς «συμβάλλει στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων των δύο και στην ενδυνάμωση της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας με στόχο την από κοινού εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο υφυπουργός στην εναρκτήρια ομιλία του έκανε λόγο για «πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση του εγκλήματος» και συμπλήρωσε ότι πιστεύει «στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και γενικά στην διεύρυνση των σχέσεων».

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γ. Πιτσιλής μίλησε για την σημαντική ημέρα που σηματοδοτεί, όπως ανέφερε «την έναρξη μιας σημαντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Μια συνεργασία που βασίζεται παραδοσιακά σε κοινές αξίες με ύψιστη προτεραιότητα την συνεργασία».

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στην ήδη καλή εμπειρία από την λειτουργία ανάλογων κέντρων στα σύνορα με την Βουλγαρία και την Τουρκία που «μας δείχνει ότι μειώνεται σημαντικά ο χρόνος για την άντληση πληροφοριών», όπως είπε και συνέχισε λέγοντας πως «μέσα από την καθημερινή επαφή διευκολύνουμε τις πρακτικές και την πληροφόρηση και διευρύνουμε τον τρόπο των ελέγχων και βεβαίως εξασφαλίζουμε γρήγορους και ποιοτικούς ελέγχους».

Τέλος, προανήγγειλε την διενέργεια σεμιναρίων που θα γίνονται στην Αθήνα με την συμμετοχή Ελλήνων και Αλβανών προκειμένου να ενισχύσουν το κοινό μοντέλο λειτουργίας των ελέγχων.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ