Πολιτισμός

Εγκαίνια στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες

Off

Το πλήρως αναμορφωμένο και εμπλουτισμένο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας, θα εγκαινιάσει το Σάββατο ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Το Μουσείο στεγάζεται στον ιστορικό χώρο του Σχολείου που φιλοξένησε για 13 μέρες, (14-27 Μαΐου 1944), τα 200 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που είχε συγκαλέσει η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η οποία συγκροτήθηκε από το ΕΑΜ. Στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ηπείρου.

Η Βουλή των Ελλήνων, «που προάγει την ιστορική μνήμη της πορείας του Κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας», συγχρηματοδότησε με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον δήμο Καρπενησίου και το Ίδρυμα Κόκκαλη, τις παρεμβάσεις στο κτήριο του Σχολείου Κορυσχάδων, μετά το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας του 2018.

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής ανέλαβε την ιστορική έρευνα, την μουσειολογική μελέτη, τον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής του Μουσείου και την επιμέλεια και έκδοση του καταλόγου του. Η έρευνα και η συλλογή στοιχείων από τα στελέχη της Βιβλιοθήκης της Βουλής επεκτάθηκε σε περισσότερους από 50 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Η μόνιμη συλλογή επανασχεδιάστηκε και εμπλουτίστηκε με έντυπο αρχειακό υλικό (δημοσιεύματα, έντυπα, φωτογραφίες, αφίσες) και τρισδιάστατα αντικείμενα προσφέροντας μια σφαιρική αφήγηση της αντίστασης του ελληνικού λαού στους Γερμανούς κατακτητές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συλλογή επίσης  περιλαμβάνονται η πλήρης φωτογραφική αποτύπωση και τα βιογραφικά των Εθνοσυμβούλων, όπως και έργα και σχέδια του ζωγράφου και χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη από την παραμονή του στο βουνό το 1944, τα οποία δώρισε η σύζυγός του Καλλιρόη Σεμερτζίδη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής το 2019.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν στην πιστή σκηνική αναπαράσταση του χώρου που φιλοξένησε το Εθνικό Συμβούλιο και μέσα από τα πλέον των 500 τεκμήρια να προσεγγίσει τα γεγονότα εκείνων των ημερών. Στη συλλογή προστέθηκαν πολλά από τα αντικείμενα του γιατρού και Εθνοσυμβούλου Πέτρου Κόκκαλη που παραχώρησε το Ίδρυμα Κόκκαλη.

Η έκθεση, που θα φιλοξενεί μόνιμα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, περιλαμβάνει 6 θεματικές ενότητες:

•η εποποιΐα, της Εθνικής Αντίστασης

•η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου

•οι εκλογές του εθνικού συμβουλίου

•η «Μάχη της σοδειάς»

•ΠΕΕΑ και Εθνικό Συμβούλιο: η επόμενη μέρα και η καθημερινότητα.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ