Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπ. Περιβάλλοντος, των Δασικών Υπηρεσιών Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και του δήμου Ζίτσας επισφραγίστηκε η έναρξη της προσπάθειας για να ζωντανέψει και πάλι το εγκαταλελειμμένο εδώ και 15 περίπου χρόνια, Δασικό Φυτώριο στη Λαψίστα.
Η σχετική υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας έγινε το πρωί της Πέμπτης στο Δασικό Φυτώριο, στο οποίο γίνονται εκτεταμένες παρεμβάσεις και καθαρισμοί τον τελευταίο μήνα, παρουσία του υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, του δημάρχου Ζίτσας Μιχ. Πλιάκου και της επικεφαλής των Δασικών Υπηρεσιών Μαρ. Τσιατούρα.
Ο δήμος Ζίτσας έχει ήδη ετοιμάσει την προμελέτη για την αξιοποίηση της έκτασης των 77 περίπου στρεμμάτων, με τον αρχικό σχεδιασμό να προβλέπει την αναμόρφωση του φυτωρίου και τη δημιουργία μίας έκτασης που θα αποτελεί και κυρίαρχο σημείο επαφής του κοινού με τη φύση.
Όπως ανέφεραν τόσο ο κ. Αμυράς, όσο και η κα Τσιατούρα, φιλοδοξία των εμπλεκόμενων είναι ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος για το κοινό και να διαθέτει πολλαπλές χρήσεις, όπως για παράδειγμα ένας βοτανικός κήπος, που θα εξυπηρετεί και την ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών, την επιστημονική έρευνα, την πρακτική άσκηση, αλλά και την παραγωγή δασικών δενδρυλλίων για την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος αρχικά εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος, για την άριστη συνεργασία τα τελευταία χρόνια σε μία σειρά ζητημάτων, που έχουν άμεση σχέση με τον δήμο Ζίτσας και δεσμεύτηκε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι υπηρεσίες του δήμου θα ετοιμάσουν την οριστική μελέτη, ώστε ο χώρος να αποκτήσει και πάλι την παλιά του αίγλη και χρηστικότητα.
Χρηματοδότηση από
το υπ. Περιβάλλοντος
Από την πλευρά του ο υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς αναφέρθηκε στο φιλόδοξο σχέδιο να ξαναζωντανέψει ο χώρος του Φυτωρίου, να καταστεί όμως επισκέψιμος και εκτός από τον βοτανικό κήπο, να δημιουργηθεί μία παιδική χαρά, ένα πάρκο σκύλων και άλλες δράσεις, που θα δίνουν σημαντικές διεξόδους σε όλους. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύεται να συνδράμει με πόρους από το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε ο χώρος αυτός που είναι εγκαταλελειμμένος εδώ και 15 χρόνια, να ξαναζωντανέψει, να υπηρετεί τον σκοπό που είχε από την ίδρυσή του, να γίνει όμως και επισκέψιμος για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Τι παρήγαγε
το Δασικό Φυτώριο
Η επικεφαλής των Δασικών Υπηρεσιών Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Μαρ. Τσιατούρα αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Δασικού Φυτωρίου από την ίδρυσή του το 1959 σε έκταση 77 στρεμμάτων που αγοράστηκε από την τότε Δασική Υπηρεσία για την παραγωγή δασικού φυτευτικού υλικού για την κάλυψη των αναγκών των αναδασώσεων και δασώσεων της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.
Η ετήσια παραγωγή μάλιστα κυμαινόταν από 150.000 έως 500.000 φυτάρια, ανάλογα με τις ανάγκες της τεχνητής αναδάσωσης. «Η παραγωγή αφορούσε κυρίως φυτάρια ακακίας, ιτιάς, σπάρτου, καρυδιάς, ιπποκαστανιάς, λεύκης, διαφόρων ειδών πεύκης, κυπαρίσσου, λιγούστρου, τούγιας όπως και καλλωπιστικά είδη, κυρίως γηγενή», ανέφερε.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
6 Δεκεμβρίου 2023 -
12 Οκτωβρίου 2023 Στην αφετηρία για το Κλειστό Γυμναστήριο Ελεούσας
-
10 Οκτωβρίου 2023 Τρίτη συνεχόμενη θητεία για τον Μιχάλη Πλιάκο
-
8 Οκτωβρίου 2023 Άνετη επικράτηση Πλιάκου στον Δήμο Ζίτσας
-
21 Σεπτεμβρίου 2023 Επεκτείνονται τα δρομολόγια στα χωριά του Δήμου Ζίτσας
-
15 Σεπτεμβρίου 2023 Δεσμεύεται για την υπογραφή ενός νέου συμβολαίου με τους πολίτες
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.322)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(495)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.144)
- Εκδηλώσεις(1.542)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.884)
Αρθρογραφία
Είσοδος