Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 02:00
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιουλίου 2023
Επικαιρότητα

«Η μνήμη που επιμένει» στους Ασπράγγελους

Off

Ογδόντα (80) χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καταστροφή των Ασπραγγέλων και της γειτονικής Ελάτης τον Ιούλιο του 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και την ορεινή μεραρχία Εντελβάις και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων σε συνεργασία με την τοπική Ενορία και τον εφημέριο του χωριού πατέρα Ιωάννη, διοργάνωσαν μία συγκινητική εκδήλωση, αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του τοπικού Ολοκαυτώματος και όχι μόνο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον κατεστραμμένο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, που κάηκε από τους Ναζί στις 15 Ιουλίου του 1943, όπως και δεκάδες σπίτια του χωριού. Τα ερείπια του Ναού συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια με τη φροντίδα και μέριμνα της Περιφέρειας Ηπείρου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και το υπ. Πολιτισμού, ενώ πριν από πέντε ακριβώς χρόνια πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από το 1943 η Θεία Λειτουργία.

Το βράδυ του Σαββάτου η εκδήλωση ξεκίνησε με το μνημόσυνο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και ακολούθησε ένα πρόγραμμα με βυζαντινούς ύμνους από Χορό ιεροψαλτών των Ιωαννίνων.

Ο πατέρας Ιωάννης, εφημέριος του χωριού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Ιερά Μητρόπολη, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο για το ενδιαφέρον τους, να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος του χωριού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων Χρήστος Ζαμπακόλας τόνισε, πως αποτελεί προτεραιότητα για τον Σύλλογο και τους τοπικούς φορείς η διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ώστε ο κατεστραμμένος ναός να καταστεί σημείο αναφοράς για όλα τα κατεστραμμένα χωριά και τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία του Ζαγορίου από τους Ναζί.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ