Σάββατο 18 Μαΐου 2024 10:02
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Αγιασμός στα σχολεία στη σκιά της τραγωδίας

Off

Με αναφορές στην τραγωδία που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ακούστηκε το πρωί της Δευτέρας το «πρώτο κουδούνι» της νέας σχολικής χρονιάς.

Αυτή τη φορά όμως δεν ακούστηκε σε όλη τη χώρα, καθώς στη Θεσσαλία τα σχολεία θα καθυστερήσουν κατά μία εβδομάδα τουλάχιστον να λειτουργήσουν. Στο σχολικό συγκρότημα της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, το μεγαλύτερο των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμου, παρουσία της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρ. Κεφάλα, των βουλευτών Μερ. Τζούφη και Ιωάν. Τσίμαρη αντίστοιχα και των εκπροσώπων της περιφερειακής και της δημοτική αρχής όπως και παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στη Θεσσαλία στάθηκαν τόσο ο μητροπολίτης Ιωαννίνων όσο και η Υφυπουργός Κα Κεφάλα και οι βουλευτές κα Τζούφη και κ. Τσίμαρης αντίστοιχα.

Παράλληλα όμως έδωσαν και το στίγμα της σημασίας που έχει για την πορεία των μαθητών στη μετέπειτα ζωή τους, η απόκτηση γνώσεων και η διαδικασία της κοινωνικοποίησης μέσα από το σχολείο.

Η Μαρία Κεφάλα

Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Κεφάλα σε δήλωσή της ανέφερε:

«Τα σχολεία της χώρας υποδέχθηκαν χιλιάδες μαθητές όλων των τάξεων και στις δύο βαθμίδες, με απόλυτη ετοιμότητα ως προς την επάρκεια των σχολικών βιβλίων, με την ολοκλήρωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών, ακόμη και με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, με κάλυψη των περισσότερων κενών θέσεων με αναπληρωτές και με την ενίσχυση και βελτίωση των ψηφιακών μέσων και υποδομών στις σχολικές αίθουσες.

Η πορεία των μαθητών στην εκπαίδευση είναι ένα μεγάλο ταξίδι στη γνώση και στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης που αποκτούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον και τα εξωτερικά ερεθίσματα. Γι’ αυτό οικογένεια,  σχολείο, πολιτεία ας δουλέψουμε ο καθένας από την πλευρά του για να δώσουμε στα παιδιά μας τα εφόδια που χρειάζονται για το μέλλον. Γνώσεις, δεξιότητες αλλά κυρίως αρχές και αξίες».

Μερ. Τζούφη – Ιωάν. Τσίμαρης

Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερ. Τζούφη απευθύνθηκε στην ηγεσία του υπ. Παιδείας ζητώντας να μεριμνήσει για την κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών.

«Οι μέχρι τώρα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν επαρκούν, όπως δεν επαρκούν και οι πόροι που αφορούν στην εκπαίδευση. Απαιτείται άμεσα αύξηση του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση, καθώς οι επιπλέον οικονομικοί πόροι είναι κρίσιμοι για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών, τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού και την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών ανά την Επικράτεια», ανέφερε η κα Τζούφη.

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωάν. Τσίμαρης στάθηκε και αυτός στην διαφορετική φετινή «πρώτη ημέρα» στα σχολεία της χώρας, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία αλλά και των πυρκαγιών που προηγήθηκαν σε Έβρο και Νότιο Αιγαίο.

Οι τοπικές αρχές και η εκπαίδευση

Η αναπλ. περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου Μαρίνα Μπέση στο σύντομο χαιρετισμό της έκανε λόγο για μία νέα αφετηρία για χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων στη χώρα, καλώντας τους να θέτουν υψηλούς στόχους για τον εαυτό τους. Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση των μέσων και υποδομών των σχολείων με την ολοκλήρωση της προμήθειας και παράδοσης των βιβλίων ενώ σύντομα θα φτάσουν σε όλα τα σχολεία διαδραστικοί πίνακες και νέος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμ. Μπέγκας, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη και τέλος εκ μέρους των Σχολικών Επιτροπών του δήμου Ιωαννιτών η Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη και ο Βασίλης Τσαμπαλάς αντίστοιχα.

Στο 7ο Λύκειο

Λίγη ώρα αργότερα, ο καθιερωμένος αγιασμός πραγματοποιήθηκε και στο 7ο Λύκειο Ιωαννίνων όπου αναγνώστηκε αρχικά το μήνυμα του υπ. Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η μάθηση και η σχολική ζωή είναι κυρίως κοινωνική διαδικασία και αλληλεπίδραση με τους δασκάλους και τις δασκάλες σας, τους καθηγητές και τις καθηγήτριές σας, αλλά κι ανάμεσά σας. Όμως και οι σχολικές υποδομές έχουν ιδιαίτερη σημασία και η αναβάθμισή τους αποτελεί διαρκές αίτημα των εκπαιδευτικών συστημάτων. Στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού τους, ξεκινώντας από τις πληγείσες από φωτιές και πλημμύρες περιοχές, έως το Φεβρουάριο του 2024 σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας θα εγκατασταθούν περισσότεροι από 36.000 διαδραστικοί πίνακες, οι οποίοι μπορούν να εμπλουτίσουν το μάθημα, να το καταστήσουν πιο ζωντανό και ενδιαφέρον. Οι διαδραστικοί πίνακες θα συνδεθούν με τα προγράμματα σπουδών όλων των γνωστικών αντικειμένων και των θεματικών περιοχών, αλλά θέλω να τονίσω ότι αναμένεται, στο πλαίσιο της χρήσης τους, ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί στις τέχνες. Αυτονόητα, εργαζόμαστε ώστε το σχολείο να γίνει πλήρως ψηφιακό με εφαρμογές που θα απλουστεύουν την καθημερινότητα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Οι πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουμε για ένα νέο, πολυεπίπεδο σχολείο, θα είναι ευρύτερες – και πολλαπλές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Θα εργαστούμε ώστε να ενταθεί στα σχολεία ο εθελοντισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η κουλτούρα διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών. Και βέβαια, στόχος μας είναι να μάθουν τα παιδιά περισσότερα για την κλιματική αλλαγή», αναφέρει ο κ. Πιερρακάκης στο μήνυμά του.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ