Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 06:13
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Ανάδειξη τοπικών προϊόντων και συνεργασίες στην έρευνα

Off

Διπλό στόχο υπηρετεί η υλοποίηση του έργου με τίτλο «Ευ – Αγροδιατροφή» που ολοκληρώθηκε και τυπικά μετά από τρία χρόνια από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο πρώτος είναι η αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων υποδομών του Πανεπιστημίου για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών ποιότητας και ελέγχου της ασφάλειας αγροδιατροφικών και βιολειτουργικών προϊόντων της Ηπείρου και της χώρας και ο δεύτερος, η επίτευξη της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών εργαστηρίων του Πανεπιστημίου μέσω συνεργειών.

Με την ολοκλήρωση του έργου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του, παρουσία της πρυτάνισσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννας Μπατιστάτου που απηύθυνε χαιρετισμό με αναφορές τόσο στην ενίσχυση των υποδομών, όσο και στις συνέργειες μεταξύ των εργαστηρίων.

Ο επιστημονικώς υπεύθυνος του έργου, πρώην πρύτανης Τριαντ. Αλμπάνης παρουσίασε συνοπτικά τα αποτελέσματα του έργου, ενώ ακολούθησε συζήτηση για τη μελλοντική αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και του εξοπλισμού που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

«Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προδιαγραφές ασφάλειας, στα υλικά συσκευασίας και στις συνθήκες συντήρησης, καθώς και στον τομέα του σχεδιασμού βιολειτουργικών προϊόντων.

Το αντικείμενο της έρευνας περιλαμβάνει επιλεγμένα σημαντικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου και της χώρας μας, καθώς και επιλεγμένα τρόφιμα, όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα συναφή προϊόντα, τον οίνο, το ελαιόλαδο, τα προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών, τα προϊόντα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, καθώς και τα βιολειτουργικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο του έργου έγινε, επίσης, δυνατή η συνένωση δράσεων, με συνέργειες ερευνητικών εργαστηρίων μεταξύ τριών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Χημείας, Γεωπονίας, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, και του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με αυτό τον τρόπο, επετεύχθη η αξιοποίηση του καινοτόμου επιστημονικού εξοπλισμού αποκτήθηκε (με προϋπολογισμό άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ) η ανάπτυξη πρωτοπόρων μεθόδων και τεχνολογιών για τον εξειδικευμένο χαρακτηρισμό τροφίμων, της ποιότητας, της ασφάλειας και της αυθεντικότητας αυτών στην αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού τομέα, αλλά και της μεταποίησης και συντήρησης των τελικών προϊόντων», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης μεταξύ άλλων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ