Επικαιρότητα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΙΑΡΑ Συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου το Πανεπιστήμιο

Off

Με όπλα τη γνώση, την εμπειρία και το καινοτόμο πνεύμα, η «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» μπορεί να οδηγήσει την Ήπειρο σε μία εποχή ανάπτυξης, αλλαγών και προόδου τα επόμενα χρόνια. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων η Καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη του Αλ. Καχριμάνη, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης στην Περιφέρεια Ηπείρου Στ. Τσιάρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ε» μιλώντας για τις προκλήσεις της επόμενης πενταετίας αλλά και κάνοντας έναν απολογισμό του έργου της τελευταίας θητείας για την Περιφερειακή Αρχή.

Κα Τσιάρα, είστε υποψήφια στις περιφερειακές εκλογές στην Ήπειρο για μία ακόμη φορά με την παράταξη «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» και επικεφαλής τον κ. Καχριμάνη. Ποιο είναι το κίνητρο για να συμμετέχει κάποιος όπως εσείς σε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έχοντας ήδη επιβραβευτεί και εκλεγεί τις προηγούμενες φορές;

Η Ήπειρος και τα Ιωάννινα είναι ο τόπος που γεννήθηκα, που ζω και αγαπώ. Είναι μια περιοχή με προοπτική ανάπτυξης, προσφέρει δυνατότητες και ευκαιρίες σε πολλούς τομείς. Η συμμετοχή μου στην αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού για δυο θητείες ήταν μια συναρπαστική εμπειρία καθώς είχα την ευκαιρία να γνωρίσω κάθε γωνιά του νομού μας, να συναντήσω τους ανθρώπους που ζουν σε κάθε σημείο του, τα προβλήματά τους, τον αγώνα τους να αναπτύξουν δραστηριότητες, να παραμείνουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους στον τόπο τους.

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων είδα να αλλάζει η μορφή του τόπου μας, έγιναν μεγάλα οδικά και τεχνικά έργα, με αποτέλεσμα την άρση της γεωγραφικής απομόνωση της περιοχής μας. Έγινε προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε νεότερα μνημεία, γεφύρια, μοναστήρια και εκκλησίες. Οι συμπατριώτες μας, αγρότες και κτηνοτρόφοι ενισχύθηκαν ώστε να αναπτύξουν δραστηριότητες και εκμεταλλεύσεις επικερδείς για τους ίδιους, εκσυγχρονισμένες και φιλικές για το περιβάλλον.

Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε ενεργά, δραστήρια και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που έπληξε την χώρα και ολόκληρη την υφήλιο τις τελευταίες δεκαετίες, την κρίση της πανδημίας του SARS CoV2.

Όλα όσα έγιναν αποτελούν κίνητρο για την συνέχιση της προσπάθειας. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε η Ήπειρος να πάει μπροστά και ψηλά. Ακόμα περισσότερα πρέπει να γίνουν γιατί το δικαιούται ο τόπος μας και οι άνθρωποί του. Σε προσωπικό επίπεδο θεωρώ ότι μπορώ να συνεισφέρω με όλες τις δυνάμεις μου στην προσπάθεια αυτή.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη της παράταξης που ασκεί διοίκηση στην Περιφέρεια Ηπείρου από το 2010 μέχρι και σήμερα και φιλοδοξεί να πράξει το ίδιο για την επόμενη πενταετία; Θεωρείτε ότι είναι μία επιτυχημένη θητεία που έβαλε σε σωστή κατεύθυνση τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ηπείρου;

Αναμφίβολα στις προηγούμενες θητείες έγιναν αρκετά και πρέπει και μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Αν πρέπει κάτι να θεωρήσω ως προεξάρχοντα στόχο για την επομένη θητεία είναι η προσπάθεια εξωστρέφειας και ενδιαφέροντος για τους νέους ανθρώπους και τις νέες τεχνολογίες ώστε να προσφέρονται δυνατότητες ανάδειξης και εξέλιξης των ικανοτήτων τους. Πρέπει να μπορούμε με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες και αμοιβές για τους νέους πτυχιούχους του Πανεπιστημίου μας ώστε να παραμένουν εδώ και να μην χάνεται στην αλλοδαπή ανθρώπινο δυναμικό υψηλά καταρτισμένο και εξειδικευμένο. Άλλωστε ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας είναι το Πανεπιστήμιό μας και οι άλλες εκπαιδευτικές δομές που αποτελούν οδηγό για την ανάπτυξη την εξωστρέφεια την έρευνα και την καινοτομία. Παράλληλα, σημαντική επιδίωξή μας πρέπει να αποτελέσει η περάτωση των οδικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και η ανάδειξη του φυσικού κάλλους, της γαστρονομίας, των αθλητικών και  των πολιτιστικών δραστηριοτήτων  της περιοχής μας, ώστε η Ήπειρος να γίνει τουριστικός  προορισμός τεσσάρων εποχών με ενίσχυση μορφών τουρισμού όπως ο ιαματικός τουρισμός, ο θρησκευτικός, ο  αναρριχητικός και ο αθλητικός τουρισμός. Δεν πρέπει βέβαια να λησμονούμε ότι στην Ήπειρο υπάρχει μια εξαιρετική δυναμική περαιτέρω ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής με την εισαγωγή και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων κτηνοτροφίας, γαλακτοκομίας, μελισσοκομίας, οινοποιίας και πρωτοποριακών και ασυνήθιστων καλλιεργειών.

Υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που είχε μέχρι σήμερα η παράταξη και τα οποία βρίσκονται στο προσκήνιο με νέα δυναμική, όπως για παράδειγμα είναι οι ορατές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης;

Αναμφίβολα βιώνουμε πιο σημαντικές από ποτέ τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στην χώρα μας. Τα καιρικά φαινόμενα έπληξαν την πατρίδα μας χωρίς έλεος τις τελευταίες εβδομάδες.  Τα γεγονότα αυτά έδειξαν ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και δραστήρια, ώστε να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τις περιοχές στόχους τέτοιων φαινομένων για την Περιφέρειά μας  και να εργαζόμαστε συστηματικά για την αποφυγή των συνεπειών τους.

Η αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση του τόπου μας είναι ζητούμενο από όλους και η πρόληψη και η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ουσιαστική και άμεση.

Αν παρ’ ελπίδα τύχει και γίνουμε μάρτυρες τέτοιων φαινομένων, πρέπει να υπάρχει σαφής και άμεσα υλοποιήσιμος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των δυσάρεστων συνεπειών ιδιαίτερα στους περισσότερο ευάλωτους συμπατριώτες μας. Η διακυβέρνηση της Περιφέρειας τις προηγούμενες θητείες από την παράταξη μας απέδειξε ότι η προστασία των πολιτών, της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου  αποτελεί πρωτεύον μέλημα και μπορεί να παρεμβαίνει ταχέως και αποτελεσματικά σε επείγουσες και επικίνδυνες καταστάσεις.

Προέρχεστε από το χώρο της υγείας, με δεκαετίες προσφοράς στο δημόσιο σύστημα υγείας και ως Πρόεδρος στον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων. Κληθήκατε να διαχειριστείτε και με τις δύο σας ιδιότητες, παράλληλα όμως και με αυτήν της περιφερειακής συμβούλου την υγειονομική κρίση. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το αποτύπωμα αυτής της εμπειρίας που αποκομίσαμε όλοι μαζί ως τοπική κοινωνία και τι θα κάνατε ενδεχομένως, διαφορετικά, εάν ξαναβρισκόμασταν σε μία αντίστοιχη θέση;

Η πανδημία του SARS CoV2 που έπληξε τον πλανήτη ολόκληρο, την χώρα μας και την περιοχή μας ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Ολόκληρη η υφήλιος και εμείς παρακολουθήσαμε με δέος τις συνέπειες της, όμως θεωρώ ότι οι συμπατριώτες μας στην Περιφέρεια Ηπείρου, πέραν του γενικού σχεδιασμού που είχε το κεντρικό κράτος, είχαν την ευκαιρία και το προνόμιο να αντιμετωπίζονται σε δομές υψηλού επιπέδου με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Οι υγειονομικές δομές οργανώθηκαν και λειτούργησαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καθώς χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου κτιριακές  μετατροπές, μονάδες αρνητικής πίεσης, εξοπλισμός και προμήθεια υγειονομικού υλικού  για όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας αλλά και για μικρότερες δομές.  Η συνεισφορά της Περιφέρειας ήταν σημαντική και στον τομέα  της πρόληψης καθώς χρηματοδοτήθηκαν και οργανώθηκαν ταχύτατα εμβολιαστικά κέντρα για την κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού της περιοχής μας.

Η διαχείριση της πανδημίας ήταν πρωτοποριακή για την περιοχή μας και ενδεχομένως και για ολόκληρη την χώρα  και θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων που αναπόφευκτα μπορεί να επαναληφθούν στον χώρο της υγείας, αν και είναι ευχή όλων είναι αυτό να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά. Επιπλέον,   πρέπει να πω ότι οι δομές αυτές φιλοξένησαν και περιέθαλψαν ασθενείς από γειτονικές περιοχές της χώρας και την Βόρειο Ήπειρο και ήταν μια προσφορά αλληλεγγύης στους γειτονικούς μας πληθυσμούς.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουμε την τύχη να έχουμε δυο μεγάλες τριτοβάθμιες νοσοκομειακές μονάδες υγείας στα Ιωάννινα και τρεις μικρότερου μεγέθους στους γειτονικούς νομούς. Οι δομές αυτές προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους συμπατριώτες μας αλλά και σε ασθενείς από γειτονικές περιοχές και χώρες,  συμβάλλοντας έτσι στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Αν κάτι κατέδειξε η πανδημία του κορωνοϊού ήταν η αναγκαιότητα για καλύτερη στελέχωση των δομών δημόσιας υγείας και η ενίσχυση των κτιριακών υποδομών.

Κλείνοντας τη συνέντευξη κα Τσιάρα θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν θα θέλατε να απευθυνθείτε στους συντοπίτες σας, καλώντας τους να στηρίξουν την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» και εσάς προσωπικά με την ψήφο τους, τι θα τους λέγατε για να τους πείσετε ότι είναι μία χρήσιμη ψήφος;

Κλείνοντας θα ήθελα να απευθυνθώ στους συμπατριώτες μου και να τους καλέσω να ενισχύσουν με την ψήφο τους την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» κάτω από την ηγεσία του Αλ. Καχριμάνη καθώς έχουν όλοι δώσει δείγματα γραφής για την αποτελεσματική διακυβέρνηση της Περιφέρειάς μας.

Η γνώση, η εμπειρία καθώς και το καινοτόμο πνεύμα που διέπει τις ενέργειες όλων των μελών της παράταξης μας φέρουν το πνεύμα της προόδου και της ευημερίας ώστε να οδηγήσουν την Ήπειρο σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, αλλαγών και προόδου με βασικό στόχο την βελτίωση και την αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης, εργασίας και πολιτισμού των συμπατριωτών μας .

Αυτό είναι το σημαντικότερο για όλους μας στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ο σεβασμός στους συμπατριώτες μας και η επίγνωση των ευθυνών που αναλαμβάνουμε ώστε η Ήπειρος και τα Γιάννενα να μεταβούν αποτελεσματικά, αποφασιστικά, υπεύθυνα και γρήγορα μπροστά σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ