Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 09:35
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτωβρίου 2023
Επικαιρότητα

Στην κεντρική Ανατολία και την Καισάρεια οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου

Off

Στους πρόποδες του όρους Ταύρος στην κεντρική Ανατολία της Τουρκίας και, συγκεκριμένα στην περιοχή του Kahramanmaraş αλλά και στην Καππαδοκία, την κοιλάδα των πολιτισμών και μία από τις σημαντικότερες κοιτίδες του Ελληνισμού στα βάθη της Μικράς Ασίας βρέθηκε αντιπροσωπεία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-7 Οκτωβρίου 2023 στο πλαίσιο της συμμετοχής στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: “Make a good start for your life – eat like a pro!”. Στην αντιπροσωπεία του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο συμμετείχαν πέντε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην 4η κατά σειρά εκπαιδευτική συνάντηση στην πόλη Göksun, ενώ σειρά επισκέψεων και συναντήσεων πραγματοποιήθηκε και στην πόλη της Καισάρειας. Η εκπαιδευτική συνάντηση είχε τίτλο: “Healthy mind and body”, οικοδεσπότης ήταν ένα τουρκικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, ενώ στις εργασίες της συμμετείχε και αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών από αντίστοιχο σχολείο της Πολωνίας.

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες Τούρκων συμμαθητών τους και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα αθλήματα και γενικότερα η άσκηση στη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία του κάθε ανθρώπου. Επίσης, ενημερώθηκαν για την ανάγκη υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών, συμμετείχαν σε παιχνίδια με στόχο την κινητοποίηση του σώματός τους, ενώ έπαιξαν και παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, εξάσκησαν τη χρήση της Αγγλικής γλώσσας, βελτίωσαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και λειτούργησαν ως μέλη πολυπολιτισμικών ομάδων στα διάφορα εκπαιδευτικά εργαστήρια που έλαβαν μέρος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έκαναν νέους φίλους, γνώρισαν το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας, συμμετείχαν σε μαθήματα εκμάθησης της Τουρκικής και της Αγγλικής γλώσσας, ενώ ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της περιοχής. Εντυπωσιασμένοι έμειναν και από το μοναδικό περιβάλλον της κεντρικής Ανατολίας, που σε πολλά τμήματά του έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Επιπλέον, πραγματοποίησαν ένα μοναδικό βιωματικό μάθημα ιστορίας με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής εθνικής μνήμης μας, ενώ μέσα από τη μελέτη του πολιτισμού των προγόνων μας ήρθαν σε επαφή με το παρελθόν σε έναν τόπο που αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών, λαών, θρησκειών και αυτοκρατοριών.

Οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας τους για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής συνάντησης επισκέφτηκαν και συνομίλησαν με τον διεθνή Έλληνα ποδοσφαιριστή Δημήτρη Κολοβέτσιο, ο οποίος πριν από χρόνια αγωνίστηκε με επιτυχία στον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ σήμερα πραγματοποιεί επιτυχημένη καριέρα στο Τουρκικό πρωτάθλημα αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Kayserispor. Ο διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής προσκάλεσε τους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς στο γήπεδο της Τουρκικής ομάδα και το βράδυ της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου 2023 παρακολούθησαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Kayserispor με αντίπαλο την Istanbul Basaksehir. Οι μαθητές του χάρισαν μια φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα με το όνομά του και δέχθηκαν τα δώρα του από τη μπουτίκ της Τουρκικής ομάδας, ενώ δεν έχασαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν μαζί του τόσο στο γήπεδο όσο και στο προπονητικό κέντρο της  Kayserispor. Ταυτόχρονα, ο Δημ. Κολοβέτσιος τους ενημέρωσε για θέματα διατροφής, σωματικής άσκησης και ευεξίας, ενώ τους ανέλυσε το αυστηρό πλαίσιο διατροφής και προπόνησης ενός επαγγελματία αθλητή.

Οι μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο, σε συνέχεια της επίσκεψης που είχαν πραγματοποιήσει πρόσφατα στο δήμαρχο της πόλης των Ιωαννίνων, κ. Δημήτριο Παπαγεωργίου, λειτούργησαν ως Πρεσβευτές της πόλης μας στο εξωτερικό και, σε αυτό το πλαίσιο, προώθησαν στην πρωτεύουσα της Καππαδοκίας, την Καισάρεια το θεσμό της Διπλωματίας των Πόλεων και την εξωστρέφεια του δήμου Ιωαννιτών. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της απουσίας στο εξωτερικό του δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου της Καισάρειας κ. Memduh Büyükkiliç, συνάντησαν τον δήμαρχο του θεματικού δήμου Talas κ. Mustafa Yalçin στον οποίο παρέδωσαν δώρα, καθώς και επιστολή του δημάρχου Ιωαννίνων προς τον ομόλογό του στην Καισάρεια, με την οποία του προτείνει να διερευνήσουν από κοινού τις προοπτικές ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πόλεις. Αφορμή στάθηκε το γεγονός της συμπλήρωσης φέτος 100 χρόνων από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, οι οποίοι επιστρέφοντας στη χώρα μας ίδρυσαν νέους οικισμούς, ανάμεσά τους και τη Νεοκαισάρεια στο δήμο Ιωαννιτών.Επίσης, οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής συνάντησαν τον Τούρκο Ελληνομαθή και φιλέλληνα πανεπιστημιακό στα Πανεπιστήμια της Άγκυρας και της Καισάρειας, κ. Saim Örnek, ο οποίος έχει ασχοληθεί επιστημονικά με τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικρασίας και ειδικότερα με την ίδρυση της Νεοκαισάρειας στα Ιωάννινα από πρόσφυγες που ήρθαν στην πόλη μας από την περιοχή της Καισάρειας της Καππαδοκίας. Οι μαθητές περπάτησαν μαζί του στην ιστορική συνοικία της Καισάρειας, που κάποτε ζούσαν οι Έλληνες, γνώρισαν πολλά μνημεία του Ελληνισμού, καθώς και την Καραμανλίδικη γραφή που αποτελεί μια διάλεκτο της τουρκικής γλώσσας που γράφεται με Ελληνικούς (αντί για Αραβικούς) χαρακτήρες.

Αξιοσημείωτη ήταν και η επίσκεψη των μαθητών σε περιοχές που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό τον περασμένο Απρίλιο στην πόλη Göksun, στην περιοχή του Kahranmaras και, όπως οι ίδιοι υπογράμμισαν, το Ζωγράφειο Σχολείο προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και συγκεκριμένα υπνόσακους, στο πλαίσιο του καραβανιού αλληλεγγύης που απέστειλε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδος στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ