Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 05:34
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Μεγάλες οι επιπτώσεις στις πολιτικές πρόληψης

Off

Τους έντονους προβληματισμούς τους για τις επιπτώσεις στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης από το νέο νομοσχέδιο θέτει με ανακοίνωσή του ο Στέφανος Τζιμογιάννης, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κέντρων Πρόληψης ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε..

Όπως αναφέρει:

«Τα 75 Κέντρα Πρόληψης (Κ.Π.) των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας που λειτουργούν στη χώρα μας πάνω από 27 χρόνια, είναι από τις, πλέον, αποτελεσματικές δομές στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης κατά των ουσιών και των εν γένει εξαρτήσεων.

Έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο που έχει αναγνωρισθεί από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά και έχουν καταξιωθεί στις τοπικές κοινωνίες.

Συνολικά, από τα προγράμματα και τις παρεμβάσεις που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους, εκπαιδευτικούς, γονείς, ιερείς, σώματα ασφαλείας και στο γενικό πληθυσμό, ωφελήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, αν αναλογισθούμε πως μόνο το 2017, ωφελήθηκαν 290.000 εκ των οποίων η πλειοψηφία σε μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Η σημερινή μορφή οργάνωσης και διοίκησης των Κ.Π., είναι πρότυπο μοντέλο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και εκπόνησης δράσεων προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Με την ισότιμη συμμετοχή όλων των ενεργών πολιτικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, με τη μορφή των Αστικών Εταιρειών, διασφαλίζουν, επίσης, την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες και αιτήματα της κοινωνίας.

Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στην πρόληψη των εξαρτήσεων είναι σημαντικός, όπως αναφέρεται από Διεθνείς Οργανισμούς. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας, αναφέρει μετά από έρευνα που διενήργησε, πως: ‘’οι κάτοικοι μιας περιοχής είναι σε καλύτερη θέση να διαγνώσουν τις τοπικές προτεραιότητες και να στηρίζουν λύσεις. Αλλά και οι άνθρωποι (δέκτες των προβλημάτων πρόληψης) είναι πιο ευαίσθητοι στην προσωπική επιρροή των ατόμων του άμεσου περιβάλλοντός τους, παρά σε μηνύματα που προέρχονται από άγνωστα άτομα’’».

Για το νομοσχέδιο αναφέρει:

«Σε μια εποχή που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι εξαρτήσεις όλων των ειδών, η κυβέρνηση επιχειρεί, με Σχέδιο Νόμου που πρόκειται να φέρει για διαβούλευση, να καταργήσει το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, τα 75 Κέντρα Πρόληψης, το 18ΑΝΩ για τα εξαρτημένα άτομα που βρίσκονται ακόμα στη χρήση και τις οικογένειές τους.

Με το Σχέδιο Νόμου:

-Δημιουργείται ένας συγκεντρωτικός οργανισμός, απόλυτα ελεγχόμενος από την κυβέρνηση, στον οποίο εντάσσονται τόσο οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας όσο και η Πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, σε βάρος της διασύνδεσης με την κοινωνία.

-Μετατρέπουν δομές που ανήκουν σε ΝΠΔΔ, σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε ΝΠΙΔ ενισχύοντας και ενθαρρύνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία ακυρώνοντας έτσι το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών.

-Καταργούν τις διατάξεις του άρθρου 60 του Ν.4139/13 και το άρθρο 61 του Ν.3459/2006, με αποτέλεσμα τα Κέντρα Πρόληψης παύουν να είναι εγκεκριμένοι οργανισμοί για την υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των ναρκωτικών. Επίσης, παύεται η χρηματοδότηση της λειτουργίας τους από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών από το 2027 με αποτέλεσμα οι 300 περίπου εργαζόμενοι στα Κ.Π. να βρίσκονται κάτω από δαμόκλεια σπάθη της ανεργίας».

«Επειδή έχουν περάσει 27 ολόκληρα χρόνια από τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή  που τα πάντα μεταβάλλονται με γοργούς ρυθμούς, οι κυβερνητικές πολιτικές στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης πρέπει να διαμορφώνουν συνθήκες εκσυγχρονισμού στη λειτουργία τους, με εξωστρεφείς και στοχευμένες παρεμβάσεις που να σηματοδοτούν το καινοτόμο, το αποτελεσματικό επωφελεία των τοπικών κοινωνιών.

Εκεί θα έπρεπε να επικεντρωθεί η φιλοσοφία του Σχεδίου Νόμου με τον κατ’ επίφαση τίτλο «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» και όχι στη λογιστικοποίηση της ύπαρξής των στη λογική «κόστους-οφέλους» και στην ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων δομών στην Υγεία», καταλήγει ο κ. Τζιμογιάννης.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ