Επικαιρότητα

Σε αδελφοποίηση προχώρησαν ο Δήμος Πωγωνίου και ο Δήμος Αγίας Νάπας

Off

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης έγινε η τελετή ολοκλήρωσης της Αδελφοποίησης του Δήμου Πωγωνίου με τον Δήμο Αγίας Νάπας.

Στο Λιμανάκι Αγίας Νάπας δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό σκηνικό και μπροστά στα μάτια εκατοντάδων επισκεπτών διαδραματίστηκε η Μάχη της Αγίας Νάπας, με τον Δελβινακιώτη Οπλαρχηγό Χατζημιχάλη Νταλιάνη.

Ο «Ίππαρχος του αγώνος της παλιγγενεσίας» είναι και ο συνδετικός κρίκος για την Αδελφοποίηση των δύο Δήμων που ενώθηκαν με μία σχέση αμοιβαίας στήριξης και συνεργασίας τόσο σε αυτοδιοικητικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο, καθώς τις δύο πλευρές «δένουν» κοινά χαρακτηριστικά, γεγονός που επεσήμανε στον χαιρετισμό του και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης.

Το Σάββατο το απόγευμα, η Μπάντα Δήμου Αγίας Νάπας έδωσε το σύνθημα, τα λάβαρα και οι Σημαίες του Αγώνα παρατάχθηκαν, ο Σύνδεσμος Βατραχανθρώπων μετέφερε το Άγιο Φως από την Παναγία Αγίας Νάπας  και παραδόθηκε η σημαία του επαναστατικού Αγώνα 1821 στον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

Οι εκδηλώσεις για την Εθνική Παλιγγενεσία πραγματοποιούνται για 4η συνεχή χρονιά από το Δήμο Αγίας Νάπας και κρατούν ζωντανή τη Μοναδική Μάχη της 17ης Μαρτίου 1826 μεταξύ Ελλήνων Επαναστατών και Τούρκων φρουρών Αγίας Νάπας – Αμμοχώστου. «Οι λαμπροί εορτασμοί έχουν καταστεί θεσμός και σημείο αναφοράς» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του συνδιοργανωτή Συνδέσμου φίλων Πάρκου Γλυπτικής «Άρωμα» Χριστάκης Πίττας ενώ ο Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης και Πρώην Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Γεωργής παρουσίασε μία εμπεριστατωμένη έρευνα για τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη και το ιστορικό της Μάχης.

Γενέτειρες ηρώων και εθνομαρτύρων χαρακτήρισε τα χωριά της Κύπρου ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου τονίζοντας ότι σήμερα τιμώνται εθνικά και θρησκευτικά ορόσημα ενώ αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της Αδελφοποίησης. «Απόψε υποδεχόμαστε το Δήμο Πωγωνίου για την ολοκλήρωση της Αδελφοποίησης, πραγματοποιώντας έτσι άλλο ένα χρέος να φέρουμε κοντά τους δύο Δήμους που συνδέονται από ένα ιστορικό πρόσωπο» σημείωσε.

«Η τελετή Αδελφοποίησης επισφραγίζει μια στενή σχέση συνεργασίας και φιλίας με τον εθνικό μας Ήρωα Χατζημιχάλη Νταλιάνη να ενώνει τους δύο Δήμους» τόνισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης.

Όπως ανέφερε, διαμορφώνεται μέσα από την τελετή ένα κοινό πλαίσιο δράσεων και ανταλλαγής εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης και πολιτισμού.

«Ο παραμεθόριος Δήμος Πωγωνίου και η παραθαλάσσια Αγία Νάπα έχουν δύο ακόμη κοινά χαρακτηριστικά. Τη λεβεντιά των ανθρώπων τους και τη ζεστή φιλοξενία που ξεκινάει ανοίγοντας τις καρδιές μας και τα σπίτια μας» σημείωσε, προσκαλώντας τους παρευρισκομένους να επισκεφθούν τα χωριά του Δήμου Πωγωνίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός τονίζοντας ότι ο στόχος της Επανάστασης ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και μεταφέρθηκε στην Κύπρο αλλά ο Αγώνας θα ολοκληρωθεί με την επανένωση του Κυπριακού Λαού. «Η επανένωση αποτελεί προτεραιότητά μας. Μία επανένωση που θα εξασφαλίσει σταθερότητα και αρμονική συνύπαρξη και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα βίντεο για τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη και το Δελβινάκι και ακολούθησε η υπογραφή του Πρωτοκόλλου ολοκλήρωσης της διαδικασίας Αδελφοποίησης των Δήμων Πωγωνίου και Αγίας Νάπας καθώς και ανταλλαγή δώρων.

Οι εκδηλώσεις για την Εθνική Παλιγγενεσία ολοκληρώθηκαν με την Αναπαράσταση της Μοναδικής Μάχης Αγίας Νάπας.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ