Χωρίς κατηγορία

Ένας μαθητής ενώνει δύο ιστορικά σχολεία

Off

Με κάθε επισημότητα και σε μία συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα η τελετή αδελφοποίησης του Συνδέσμου Αποφοίτων του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινούπολης με το Σύλλογο Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.
Κοινή συνισταμένη των δύο σχολείων, η διαδρομή και η προσωπική πορεία του Χρηστάκη Ζωγράφου, μαθητή της Ζωσιμαίας και μετέπειτα ιδρυτή μέσω μίας μεγάλης χορηγίας του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινούπολης.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν τα μέλη της αποστολής του Ζωγράφειου Λυκείου που πραγματοποιούν ένα ταξίδι στη μνήμη και στη γη του Χρηστάκη Ζωγράφου, αλλά και απόφοιτοι της Ζωσιμαίας Σχολής, με τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα, να είναι ένας εξ αυτών και να αναφέρεται στην αφορμή που δίνει αυτή η επίσκεψη για να θυμηθούν όλοι το μεγαλείο της Ηπειρωτικής ευεργεσίας.
«Η Ρωμιοσύνη της Πόλης έχει ανάγκη να αισθάνεται ότι δεν τους ξεχνάμε. Διατηρούν τη φλόγα της ελληνικής παιδείας και το ταξίδι τους μας δίνει αφορμή να θυμηθούμε το μοναδικό φαινόμενο των Ηπειρωτών Ευεργετών που διέπρεψαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και διέθεσαν τις περιουσίες τους για την πατρίδα», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Στο κοινό χαρακτηριστικό που συνδέει το Ζωγράφειο Λύκειο με τη Ζωσιμαία Σχολή αναφέρθηκε ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Αναστάσιος Παπασταύρος, που παρουσίασε ειδικότερα την πορεία, το έργο και την προσφορά των αδελφών Ζωσιμάδων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ με τίτλο «Οι νεκροί πεθαίνουν όταν τους λησμονάνε» σε σενάριο του Νίκου Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία της Αγγελικής Αριστομενοπούλου, το οποίο πραγματεύεται την πορεία του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και επικεντρώνεται στην σπουδαιότητα του Νεκροταφείου στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που αποτελεί ένα από τα διασημότερα στον κόσμο νεκροταφεία, λόγω των εξαιρετικών από αρχιτεκτονικής άποψης ταφικών μνημείων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου