Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 11:31
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απριλίου 2015
Ήπειρος

Πράσινο φως για τη μονάδα βιοαερίου

Off

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας, αλλά και με τρεις λευκές ψήφους από την ίδια την πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε θετική γνωμοδότηση στην Ν.Π.Ε. για την Μονάδα Παραγωγής Βιοαερίου από βιομάζα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 KW σε περιοχή των Μαρμάρων.
Παρ’ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας καλούνται να γνωμοδοτήσουν και όχι να αποφασίσουν, η αντιμετώπιση του θέματος στη συνεδρίαση ήταν παρόμοια, με διευκρινιστικές ερωτήσεις που απείχαν κατά πολύ από την ουσία της γνωμοδότησης και εμπεριείχαν περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα.
Ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας πρότεινε τη θετική γνωμοδότηση καθώς όπως είπε η μελέτη καλύπτει τους περιβαλλοντικούς όρους της πρότασης, ωστόσο προκλήθηκαν αντιδράσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης με το Ν. Γκόντα να εκφράζει επιφυλάξεις για το εάν έχει τοποθετηθεί το τοπικό συμβούλιο.
«Η τοπική κοινωνία επιβάλλεται να ενημερωθεί και να τοποθετηθεί. Η δραστηριότητα είναι μέσης όχλησης και αυτό προκαλεί αντιδράσεις», τόνισε ο κ. Γκόντας.
Σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις εξέφρασαν επίσης και οι άλλοι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης, με αναφορές μεταξύ άλλων και στην ποσότητα των ρύπων που προβλέπεται να εκλύονται στο περιβάλλον.
Στην ψηφοφορία, η θετική γνωμοδότηση ψηφίστηκε με 19 ψήφους έναντι 11 αρνητικών και 3 λευκών από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας 
Β. Τσίλη, Γ. Γιώτη και Δ. Κατηρτζίδη.

Η πρόταση για τις ιχθυολεκάνες
Μία δεύτερη γνωμοδότηση που απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε την πρόταση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, για τη διαμόρφωση- ανάκτηση της παραλίμνιας έκτασης της Παμβώτιδας στην περιοχή των ιχθυολεκανών στο Βοτανικό.
Το περιεχόμενο της πρότασης ανέλυσε στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Π.Τσουμάνης, τονίζοντας πως επιχειρείται η ενσωμάτωση των νερών της λίμνης με τις ιχθυολεκάνες, ενώ παράλληλα προβλέπεται η διατήρηση μίας λεκάνης, η οποία θα χρησιμοποιείται ως λιμενίσκος για μικρά σκάφη αναψυχής και για αθλητικές δραστηριότητες.
Την άποψη ότι η περιοχή που προτείνεται στη μελέτη η επέμβαση επιχωματώνεται και ουσιαστικά παραβιάζεται η νομοθεσία για τη βιοποικιλότητα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κ. Σακκάς. 
Η πλειοψηφία έδωσε θετική ψήφο, όπως και η παράταξη του Ν. Γκόντα, ωστόσο η παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» με εισήγηση του Β. Καραμπίνα εξέφρασε αρνητική άποψη λέγοντας πως μπαζώνεται η περιοχή αλλοιώνεται το φυσικό ανάγλυφο και πως θα πρέπει να εκδοθεί πρώτα το Π.Δ. της λίμνης.
«Η υφιστάμενη εικόνα της λίμνης δεν τιμά κανέναν. Είμαστε υπέρ της πρότασης αρκεί να ληφθεί υπόψιν και η προηγούμενη μελέτη για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής στην Ακτή Μιαούλη. Δεν υπάρχει αντίρρηση με κάποιες υπερβολικές αντιδράσεις, όμως εάν τις αποδεχθούμε, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει τίποτε», τόνισε ο κ. Γκόντας.
Λευκή ψήφο έδωσε η παράταξη Μπαρτζώκα, ενώ αρνητικά ψήφισαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «ΔΡΑΣΥ» αντίστοιχα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου