Χωρίς κατηγορία

Οι δημοτικές παρατάξεις για την 19η Μαΐου

Off

Πολλές οι ανακοινώσεις από διάφορες πλευρές για την 19η Μαΐου αλλά και το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης. Η παράταξη Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα, του Θωμά Μπέγκα, αναφέρει:

«Στις 19 Μαΐου 1919 ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να οργανώσει αυτοπροσώπως τη β’ φάση της γενοκτονίας των Ποντίων. Η πολιτική της Οθωμανικής στην αρχή και στη συνέχεια της Κεμαλικής Τουρκίας, που υλοποιήθηκε μέσω δολοφονιών, λεηλασιών, πυρπολήσεων και διωγμού, «στοίχισε» στον Ποντιακό Ελληνισμό πάνω από 350.000 νεκρούς -το 50% περίπου του πληθυσμού – και την απώλεια της πατρογονικής τους εστίας.

Το 1994 με απόφαση του το Ελληνικό Κοινοβούλιο καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού»  Αυτή είναι η ιστορία που κουβαλάνε σήμερα η Ανατολή, η Μπάφρα, η Νεοκαισαρεία και όλες οι προσφυγικές κοινότητες ανά την χώρα. Μια ιστορία προσφυγιάς αλλά και δύναμης.   

Με αφορμή τη σημερινή μέρα κι επειδή και στα Γιάννενα υπάρχει μια ζωντανή ποντιακή κοινότητα και παράδοση, είναι αναγκαίο όλοι μας να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή.

Ιδιαίτερα η νέα γενιά Ποντίων του Δήμου η οποία πρέπει να διατηρήσει την προσφυγική της συνείδηση.

Να συντηρήσει τις μνήμες από τις αφηγήσεις των παλιότερων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια τα Ποντιακά γιατί αυτή είναι η αφετηρία της, η ιστορία και η ταυτότητά της. 

Τέλος, οφείλουμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε τους αγώνες για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων».

Η παράταξη Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία του Νίκου Γκόντα, τονίζει:

«Ημέρα μνήμης, της τραγωδίας που βίωσε ο Ποντιακός Ελληνισμός το 1919, καθιερώθηκε η 19η Μαΐου. Ημέρα που θυμίζει τις αγριότητες των Κεμαλικών ορδών εναντίον των Ελλήνων του Πόντου, τους οποίους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους, αφανίζοντας περί τις 350.000 Έλληνες. Επί οκτώ χρόνια επιδίδονταν σε αγριότητες ο Κεμαλικος στρατός για να ολοκληρώσει το έργο του ξεριζωμού το 1923 με τις εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων να καταφεύγουν προς τις ελεύθερες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και πολλές περιοχές στην Ήπειρο, στην οποία άρχισαν την ζωή τους από το μηδέν. Δεν υπάρχει Ποντιακή οικογένεια που να μη έχασε ανθρώπους από την θηριωδία των νεότουρκων του Κεμάλ. Τις σφαγές, τους εξολοθρευμούς των Ποντίων δεν τους λησμόνησε ποτέ ούτε ο Ελληνισμός του Πόντου ούτε η μητέρα πατρίδα που αγκάλιασε όλους όσους κατάφεραν να ξεφύγουν από τις Κεμαλικες διώξεις. Βαθειά χαραγμένη στην μνήμη μας η 19η Μαΐου πρέπει να μένει άσβεστη και να μεταλαμπαδεύεται σε όλες τις γενιές των Ελλήνων. Η Ελληνική Πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, έχουν ιερή υποχρέωση να επιδιώξουν την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ως ειδεχθές έγκλημα.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου