Πολιτισμός

Ο Ρήγας Φεραίος δικτυώνει τους έξι δήμους

Off

Οι επετειακές  εκδηλώσεις  μνήμης  και  αδελφοποίησης  για τους  Δήμους του Ρήγα Βελεστινλή και των επτά συντρόφων του είναι μία καλή ευκαιρία κάθε χρόνο για να αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για το επαναστατικό κάλεσμα του Ρήγα.

Τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και φιλίας επικύρωσαν φέτος στο Βελεστίνο οι Δήμοι  Ρήγα Φεραίου, Βοΐου, Ζίτσας, Καστοριάς, Λευκωσίας Κύπρου και Χίου προχωρώντας στην υπογραφή πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιούν κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου στη μνήμη του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του, οι οποίοι στις 24 Ιουνίου 1798, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στον Πύργο Νεμπόϊσα στο Βελιγράδι.

Οι έξι Δήμοι απ’ όπου καταγόταν ο Ρήγας και οι επτά σύντροφοί του, 223 χρόνια μετά τη θανάτωσή τους, αποφάσισαν με την αδελφοποίηση να προσδώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην απόδοση τιμών και ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους.

Το Σάββατο 26 Ιουνίου στο πλαίσιο του διημέρου των επετειακών εκδηλώσεων που διοργάνωσε φέτος ο Δήμος Ρήγα Φεραίου πραγματοποιήθηκε  στο Βελεστίνο η τελετή Αδελφοποίησης και παράλληλα τιμήθηκε για την προσφορά και το συγγραφικό του έργο ο Γεώργιος Σούρλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και πρ. Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής. 

Στις εκδηλώσεις, τον Δήμο Ζίτσας, τόπο καταγωγής του ιατρού Δημητρίου Νικολίδη εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και ο Πρόεδρος του νομικού προσώπου του Δήμου Περικλής Γρίβας.

 Στο χαιρετισμό του κατά την τελετή βράβευσης, ο Δήμαρχος Ζίτσας μεταξύ άλλων στάθηκε στην προσωπικότητα και το ήθος του κ. Σούρλα που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «κόσμησε για τρείς δεκαετίες το Ελληνικό Κοινοβούλιο και δίδαξε με τη στάση ζωής του, τον ιδανικό τρόπο να υπηρετείς τους πολίτες και την πολιτική. Το ασίγαστο ενδιαφέρον του να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη και η θυσία του Ρήγα Φεραίου και των συναγωνιστών του μας οδήγησαν σήμερα στο επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, την Αδελφοποίηση των Δήμων μας, αλλά και στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης προς τιμήν του μεγάλου αυτού πολιτικού άνδρα στον τόπο καταγωγής του». Παράλληλα επεσήμανε «πως και η Ήπειρος οφείλει στον κ. Σούρλα ανάλογη αναγνώριση και επιβράβευση της διαχρονικής και τεράστιας προσπάθειας που κάνει για τους άταφους ήρωες του Ελληνοιταλικού πολέμου στο Αλβανικό μέτωπο».    

Ακολούθως, ο κ. Πλιάκος τάχθηκε υπέρμαχος της προσπάθειας που καταβάλλει  ο κ. Σούρλας προκειμένου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να φέρει το όνομα του “Ρήγα Βελεστινλή” προτείνοντας στους συναδέλφους του εκπροσώπους των Αδελφοποιημένων Δήμων «το πρώτο αίτημα του υπό σύσταση φορέα να είναι η εφαρμογή του σχετικού προεδρικού διατάγματος για την ονομασία του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας σε “Ρήγα Βελεστινλή».

Να σημειωθεί πως ο κ. Σούρλας νωρίτερα στην ομιλία του είχε σταθεί  στη διαχρονική αξία του έργου του Ρήγα και την έμπρακτη αναγνώριση που οφείλει να αποδώσει η πολιτεία υπογραμμίζοντας τα ακόλουθα: «Εκτιμώντας το μέγεθος της προσφοράς και της θυσίας του Ρήγα, με βάση το προεδρικό διάταγμα 83/1984 "Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φέρει στον τίτλο του την επιγραφή "Ρήγας Βελεστινλής" προς τιμή του εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου". Η διάταξη αυτή, δυστυχώς, δεν εφαρμόστηκε. Πρέπει να τεθεί τέρμα, τόνισε με έμφαση, στις περίεργες ταλαντεύσεις και παλινωδίες, στην εκκρεμότητα και να προστεθεί στον τίτλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η ονομασία "Ρήγας Βελεστινλής", ως έμπρακτη έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης στην ιστορική αυτή φυσιογνωμία».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας στην ομιλία του επεσήμανε:  «Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου γιατί αρχικά, τιμούμε μέσα από αυτή την εκδήλωση τον Εθνεγέρτη μας Ρήγα Βελεστινλή και τους επτά συντρόφους του που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας και κατόπιν γιατί σήμερα παρευρίσκονται εκπρόσωποι από τους δήμους καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα, με τους οποίους σήμερα επικυρώνουμε μια μακροχρόνια συνεργασία και φιλία» ενώ για τον κ. Σούρλα τόνισε: «Έχει διακριθεί για το πλούσιο και σπουδαίο συγγραφικό του έργο, πάντα με ιστορικό υπόβαθρο αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της πλούσιας ελληνικής ιστορίας μας. Με τη διαμεσολάβηση του και τις επίμονες προσπάθειες του, κατάφερε να διατηρηθεί ο Πύργος Νεμπόισα ως ιστορικό μουσείο και να αξιοποιηθεί σε έναν χώρο διαβαλκανικής συνεργασίας».

Το διήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Σπίτι του Ρήγα και ξενάγηση στον Εκθεσιακό Χώρο «Ρήγας Βελεστινλής» και στον χώρο της Υπέρειας Κρήνης, της πανάρχαιας πηγής που βρισκόταν στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Φερών.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Δήμων Βοίου, Καστοριάς, Λευκωσίας Κύπρου, Χίου Stari Grad Βελιγραδίου, η υφυπουργός παιδείας, Ζέττα Μακρή,  οι βουλευτές Μαγνησίας, της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου, η πρώην υφυπουργός, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου