Επικαιρότητα

Αλλαγή δεδομένων για τον διαγωνισμό των ΣΜΑ

Off

Σε πλήρη αντίθεση με το «ψυχροπολεμικό» κλίμα σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του Αλ. Καχριμάνη, που καλλιεργήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, όπου και αποφασίστηκε να δημοπρατηθεί εκ νέου ο διαγωνισμός για τους ΣΜΑ και τη μεταφορά του υπολείμματος, η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ έκανε ένα τεράστιο βήμα υποχώρησης στη χθεσινή συνεδρίαση.

Αυτή, αναβλήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά (η πρώτη ήταν την Παρασκευή) κατόπιν των ραγδαίων εξελίξεων των τελευταίων ημερών με τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου που προειδοποίησε με προσφυγή και απέστειλε υπόμνημα στην Αποκεντρωμένη, αλλά και μετά την συνέντευξη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Β. Μιχελάκη στο ITV.

Χωρίς να υπάρχει μέχρι αργά χθες το απόγευμα τουλάχιστον, επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση του Συνδέσμου, τα μέλη της ενημερώθηκαν ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται, καθώς έγινε αποδεκτό το αίτημα που υπέβαλλαν από κοινού ο πρόεδρος της ΠΕΔ Χρ. Ντακαλέτσης και ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, με την ιδιότητα παράλληλα και του μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Η κοινή αυτή επιστολή έφτασε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και σε αυτήν προτείνεται να αναβληθεί το Δ.Σ για να πραγματοποιηθεί συνάντηση της κοινής επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης παρουσία του συνόλου των δημάρχων, εκπροσώπων της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής Αρχής, ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή των προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η επιστολή καταλήγει με πρόταση για ορισμό της συνάντησης την προσεχή Παρασκευή 29 Οκτωβρίου προκειμένου να διασφαλισθεί η συνέχεια των υποχρεώσεων του Συνδέσμου προς τις λειτουργίες του.

Για να γίνει βέβαια η συνάντηση θα πρέπει να συνηγορήσει και η περιφερειακή αρχή, κάτι που λογικά θα γίνει, ίσως όχι όμως εντός της εβδομάδας και σίγουρα όχι πριν ανακληθούν οι βαρύτατοι προσωπικοί χαρακτηρισμοί σε βάρος του Αλ. Καχριμάνη από τον πρόεδρο και άλλα μέλη του ΦΟΔΣΑ στην προηγούμενη συνεδρίαση, όπως διαρρέουν κύκλοι προσκείμενοι στον περιφερειάρχη Ηπείρου.

Ομολογία ήττας…

Από την άλλη είναι προφανές, ότι ο Σύνδεσμος βρίσκεται προ δυσάρεστων εξελίξεων, όπως αυτές περιγράφονται στο υπόμνημα της Περιφέρειας προς την Αποκεντρωμένη, αλλά και στην επιστολή που εστάλη την περασμένη Παρασκευή προς το Δ.Σ από την Περιφέρεια.

Η υπαναχώρηση από την «σκληρή γραμμή» του Συνδέσμου όπως παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες αποτελεί το λιγότερο μία… ομολογία αποτυχίας της διοίκησης σε όσα επιχείρησε να παρουσιάσει ως αποκλειστική αρμοδιότητά της, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις επισημάνσεις είτε άλλων μελών του Δ.Σ είτε της Περιφέρειας, είτε των ελεγκτικών οργάνων.

Προηγήθηκε

η επιστολή Πλιάκου

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι μία ημέρα πριν τη χθεσινή συνεδρίαση, που τελικά αναβλήθηκε, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος με δική του επιστολή προς το Δ.Σ, την οποία κοινοποίησε και στα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης προκειμένου να μη ληφθούν από το Δ.Σ μη σύννομες αποφάσεις. Όπως αναφέρει, έτσι θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις οικονομικές υπηρεσίες του Συνδέσμου και των δήμων να προβούν σε ενδελεχή έλεγχο προκειμένου οι ενέργειες να βασίζονται στη νομιμότητα.

Στο πρώτο σκέλος της επιστολής ο κ. Πλιάκος ζητά από το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ να εξετάσει την επιστροφή των χρημάτων που έχουν χρεωθεί στα τιμολόγια ώστε να είναι σύννομη με το σύστημα του δημόσιου λογιστικού που διέπει τη λειτουργία των ΟΤΑ α’ βαθμού καθώς επίσης να αποσυρθούν οι ειδοποιήσεις για τα χρέη και τις προσαυξήσεις.

Η επιστολή αυτή με ημερομηνία 25 Οκτωβρίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην χθεσινή αναβολή της συνεδρίασης και πλέον η συνέχεια της υπόθεσης αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου