Επικαιρότητα

«Επιστρέφουν» οι παλιοί αμπελώνες, που δασώθηκαν

Off

Το αργότερο στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες παλιών καλλιεργήσιμων εκτάσεων, όπως οι παλιοί αμπελώνες, που δασώθηκαν στην πορεία των ετών, να τα εκχερσώσουν και να προχωρήσουν εκ νέου στην χρήση τους για καλλιέργεια.

Η σχετική ανακοίνωση, σε επίπεδο πρόθεσης τουλάχιστον έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, με τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχ. Πλιάκο να εκφράζει την ικανοποίησή του για την προωθούμενη εξέλιξη, η οποία απαντά, όπως ανέφερε σε ένα μείζον ζήτημα που αφορά και την περιοχή του δήμου, αλλά και όλης της χώρας, κυρίως όμως εκατοντάδες νέους κατά βάση καλλιεργητές, που μέχρι σήμερα μπορεί να είχαν δικαιώματα, αλλά δεν είχαν αξιοποιήσιμες εκτάσεις.

Ο κ. Πλιάκος υπενθύμισε, ότι η δημοτική αρχή έχει αποστείλει σχετικά έγγραφα τα προηγούμενα χρόνια, με δεδομένη τη μεγάλη αναγκαιότητα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και σε συνδυασμό με την αύξηση του ενδιαφέροντος από νέους και νέες που επιστρέφουν ή θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά και να ασχοληθούν με τις καλλιέργειες.

«Κινηθήκαμε από την πρώτη στιγμή που εντοπίσαμε το πρόβλημα και αποστείλαμε σχετικές επιστολές στα συναρμόδια υπουργεία. Μας χαροποιεί η ανακοίνωση, ότι το αργότερο στις αρχές του νέου έτους θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, που εκτιμούμε, ότι θα δώσει τεράστια ανάσα σε πολλές οικογένειες νέων παραγωγών και καλλιεργητών, ειδικά στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας, όπου υπάρχει και το εντονότερο ενδιαφέρον. Το ίδιο όμως ενδιαφέρον υπάρχει και για άλλες καλλιέργειες όπως είναι τα αρωματικά φυτά, όπου υπάρχουν ιδιοκτησίες σε αγροτεμάχια, τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί και επειδή σήμερα έχουν δασωθεί, δεν επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες να καλλιεργήσουν», ανέφερε ο δήμαρχος Ζίτσας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ