Επικαιρότητα

Προβλήματα στα έργα από τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες

Off

Πολύμηνες καθυστερήσεις μέχρι και οριστική ματαίωση στην έναρξη εκτέλεσης έργων, μπορεί να προκαλέσει το ράλι ανόδου των τιμών στα οικοδομικά προϊόντα και στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν οι εργοληπτικές – κατασκευαστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τόσο ιδιωτικά, όσο δημόσια έργα.

Οι αυξήσεις στην τιμή κυρίως του σιδήρου και του χαλκού, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες αυξήσεις στο πετρέλαιο και το ρεύμα, που συμπαρασύρουν και το κόστος των μεταφορών, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, με τις εργοληπτικές – κατασκευαστικές εταιρείες να κινούνται μεταξύ σφύρας και άκμονος και τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί και έχουν ανάδοχο, να βρίσκονται στον «αέρα».

Το λιγότερο κακό που μπορεί να παρατηρηθεί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηπείρου της ΠΕΔΜΕΔΕ, Γεώρ. Ντάτσης, είναι η καθυστέρηση στην έναρξη του έργου κα στην ολοκλήρωσή του. Από την άλλη, με τις συνθήκες που επικρατούν καθημερινά και τις αντίστοιχες αυξήσεις, καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολο εάν πολλά από τα έργα που έχουν ανάδοχο, μπορούν και πότε, να ξεκινήσουν.

«Είναι πρωτόγνωρη η έκταση των αυξήσεων στα υλικά, που φτάνει το 40% στο σίδηρο και το 100% σε άλλα υλικά, όπως το μορφοσίδερο, που χρησιμοποιείται για τα κάγκελα. Είναι ένα σοκ για τον κατασκευαστικό κλάδο, που δίνει τιμές με την τιμή που υπάρχει σήμερα, σε τρεις μήνες όμως, η τιμή αυτή είναι 30-40% πάνω, επομένως κανείς δε μπορεί να ανταποκριθεί, αφού είναι αδύνατο να καλυφθεί το κόστος», ανέφερε ο κ. Ντάτσης. Σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση τα πράγματα έγιναν δυσκολότερα για τον κατασκευαστικό κλάδο λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές το 2021, κυρίως για τα έργα που χρηματοδοτούνταν από εθνικούς πόρους.

Αναθεώρηση τιμών,

αλλά χωρίς χρήματα

Ο κατασκευαστικός κλάδος ζήτησε από την Πολιτεία, να θεσμοθετηθεί εκ νέου, η πρόβλεψη αναθεώρησης των τιμών, που ίσχυε μέχρι το 2014, στη συνέχεια όμως καταργήθηκε.

Τον Δεκέμβριο, θεσμοθετήθηκε εκ νέου και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η συγκεκριμένη απόφαση που προβλέπει την αναθεώρηση των τιμών, όμως το πρόβλημα δεν επιλύεται έτσι απλά, καθώς το κυρίαρχο είναι, να βρεθούν οι πηγές χρηματοδότησης. «Σε θεσμικό επίπεδο, υπάρχει η επίλυση, όμως όχι στο πρακτικό.

Αν έχεις ένα έργο με προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ και με την αναθεώρηση θα πρέπει το έργο να φτάσει το 1,1 εκ. θα πρέπει να βρεθεί και τρόπος που αυτά τα χρήματα θα δοθούν και από ποιον», ανέφερε ο κ. Ντάτσης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ