Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 05:43
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Μαρτίου 2022
Επικαιρότητα

Μήνυμα συναγερμού για τη γρίπη των πτηνών

Off

Σε κατάσταση συναγερμού και αυξημένης επιτήρησης έχουν τεθεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Ήπειρο μετά τον εντοπισμό και την επιβεβαίωση εκατοντάδων θανάτων άγριων πτηνών, κατά κύριο λόγο σε αργυροπελεκάνους, στη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα αντίστοιχα, λόγω της γρίπης των πτηνών.

Η ασθένεια που απείλησε πριν από μερικά χρόνια να βάλει την «ταφόπλακα» στην ελληνική πτηνοτροφία, δημιουργώντας όμως τεράστια προβλήματα και επιπτώσεις που συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια στη συνέχεια, επανέκαμψε και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη ένταση, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Με τους πλέον πρόχειρους υπολογισμούς, ένας αριθμός 700 περίπου αργυροπελεκάνων έχει ήδη θανατωθεί από τη γρίπη και η ανησυχία είναι έκδηλη για τυχόν εξάπλωση της ασθένειας, που μεταφέρεται από τα άγρια πτηνά, όπως ανέφερε η Θάλεια Οικονόμου, προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής της ΠΕ Ιωαννίνων.

Μέχρι στιγμής και από τους καθημερινούς ελέγχους και τις αυτοψίες που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες στην περιοχή, σε συνεργασία και με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας, δεν έχει εντοπιστεί κάποιο νεκρό πτηνό, ούτε και έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα της νόσου από τις τυχαίες δειγματοληψίες που γίνονται, όμως είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων. Αυτά τα μέτρα αφορούν τόσο τις οικόσιτες εκτροφές πτηνών, όπως όμως και τις πτηνοτροφικές μονάδες ελευθέρας βοσκής και τις βιολογικές, αλλά και τις συμβατικές παραγωγικές μονάδες.

«Μέχρι τώρα η ασθένεια έχει εμφανιστεί μόνο στα άγρια πτηνά, αλλά αυτό που ξέρουμε, είναι ότι μπορούν να τη μεταδώσουν εύκολα και στις μονάδες και στις οικόσιτες εκτροφές (σ.σ κοτέτσια). Εφόσον στις παραγωγικές μονάδες τηρούνται τα μέτρα βιοασφάλειας, είναι πολύ δύσκολο να περάσει η ασθένεια όμως χρειάζεται αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων και στις εκτροφές οικόσιτων πτηνών και στις μονάδες με πτηνά ελευθέρας βοσκής. Η λύση είναι, να μεταφερθούν τα πτηνά σε εσωτερικό χώρο, να τοποθετηθούν σίτες και η σίτιση ή το πότισμα των πτηνών να γίνονται σε εσωτερικό χώρο και όχι έξω. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ποια θα είναι η κατάσταση και οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση, που η γρίπη περάσει στις πτηνοτροφικές μονάδες», ανέφερε σε δηώσεις της η κα Οικονόμου.

Η συνεργασία της περιφέρειας Ηπείρου, με το προσωπικό ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, με τον Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας, είναι καθημερινή, όπως τόνισε η κα Οικονόμου και επανέρχεται η πρόταση που είχε κατατεθεί και παλαιότερα για τη σύσταση μιας κοινής ομάδας αντιμετώπισης αντίστοιχων κινδύνων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ