Επικαιρότητα

Δίκαιο το αίτημα της αποκατάστασης της εθνικής σύνταξης

Off

Τη στήριξή του «στο δίκαιο αίτημα της αποκατάστασης της εθνικής σύνταξης για την ελληνική εθνική μειονότητα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας-Ομόνοια (ΔΕΕΕΜ-Ομόνοια), συνοδευόμενος από την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και την τομεάρχη Ομογένειας Θεοδώρα Τζάκρη

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αδικίες που έχει υποστεί η μειονότητα την περίοδο των μνημονιακών χρόνων», όταν το 2012 «περικόπηκε το δικαίωμα των υπερηλίκων ομογενών μας να έχουν εθνική σύνταξη».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τώρα που η χώρα, χάρη τις προσπάθειές μας, δεν είναι υπό μνημονιακή επιτήρηση,  υποστηρίζουμε την αποκατάσταση των αδικιών» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε σε δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από την Κυβέρνηση, «προς ενίσχυση του αιτήματός σας», καθώς όπως είπε «πέρα από ότι το θεωρούμε δίκαιο, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας ειδικά σε μία δύσκολη εποχή να στηρίξουμε έμπρακτα την ελληνική ομογένεια».

Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι «το ζήτημα της εθνικής σύνταξης, που είναι και ζήτημα ισονομίας δεν έχει δρομολογηθεί παρά τις υποσχέσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού», παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε θεσμικό πλαίσιο η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, σχολιάζοντας πως «το θέμα αυτό μάλλον το έφαγαν οι μέλισσες».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφρε ότι τις αδικίες αυτές «επιχειρήσαμε να αποκαταστήσουμε αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, κάποιες από αυτές και μέσα στα μνημόνια, με σκληρή μάχη θυμάμαι τότε με την τρόικα το 2016. Το 2019 μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είχαμε ψηφίσει την αποκατάσταση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων. Έμενε όμως, και είχαμε δεσμευθεί για αυτό, το κομμάτι της εθνικής σύνταξης», ενώ συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς βλέπω ότι η τροπολογία που ψηφίσαμε το 2019 δεν εφαρμόστηκε ποτέ, 2,5 χρόνια τώρα».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπενθύμισε ότι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προωθήθηκαν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και τόσο το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, όσο και το περιουσιακό κατοχυρώθηκαν ως προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ. Υπογράμμισε ότι «οι βορειοηπειρώτες και στην Αλβανία και στην Ελλάδα πρέπει να στηριχθούν, καθώς αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού και θέλουμε να κάνουμε το παν ώστε  να μπορέσει ο κόσμος να παραμείνει εκεί στις εστίες του».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ