Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 06:39
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτωβρίου 2022
Επικαιρότητα

«Παίζουν καθυστερήσεις» οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΙ

Off

Ήταν σαφές εξαρχής, ότι δεν υπήρχε περίπτωση οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΙ, να αποδεχθούν την απόφαση, πολιτική καταρχάς και στη συνέχεια και διοικητική, να ανατεθεί σε ορκωτό λογιστή ο έλεγχος και ο ορθός υπολογισμός της μισθοδοσίας τους.

Μετά από μία μεγάλη καθυστέρηση για την οποία υπάρχουν ευθύνες και στη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, που προσπάθησε πάντως και αυτή, να μην συγκρουστεί από την αρχή με τους εργαζόμενους, αλλά να ακολουθήσει μία πιο ήπια πολιτική στο τεράστιο θέμα της μη εφαρμογής των περικοπών στο μισθολόγιό τους, ο κόμπος έφτασε στο χτένι και στο ΔΣ της 1ης Αυγούστου, ελήφθη τελικά η απόφαση για την ανάθεση της υπηρεσίας ελέγχου και ορθού υπολογισμού της μισθοδοσίας σε εταιρεία ορκωτών λογιστών.

Οι Ορκωτοί Λογιστές καλούνται να ελέγξουν εάν γίνεται ορθή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου με βάση την απόφαση 91/2021 του Μονομελούς Εφετείου Ιωαννίνων, η οποία έκρινε τελεσίδικα πως η ΔΕΥΑΙ υπάγεται στο ρυθμιστικό πεδίο των νόμων 3833/2010, 3845/2010, 4024/2011 και 4093/2012 και επίσης

να υπολογίσουν το ποσό τυχόν αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών, που η επιχείρηση κατέβαλε σε κάθε εργαζόμενο κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2013 έως 31/1/2022.

Η απόφαση του ΔΣ ελήφθη κατά πλειοψηφία, με την εκπρόσωπο των εργαζόμενων στο ΔΣ να μειοψηφεί, με επιχειρήματα κάποια εκ των οποίων περιγράφονται και στην προσφυγή που άσκησε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας να μην εφαρμοστεί η εν λόγω απόφαση, για τυπικούς λόγους.

Μεταξύ των λόγων που επικαλείται στην προσφυγή η πλευρά των εργαζόμενων, είναι και πως η υπογράφουσα τη μελέτη που κατατέθηκε, είναι και διατάκτρια των δαπανών, οπότε έχει το ασυμβίβαστο και κακώς υπογράφει την μελέτη για έλεγχο της υπηρεσίας, στην οποία εργάζεται και μάλιστα προίσταται, υπογράφοντας μάλιστα και τις σημερινές καταστάσεις μισθοδοσίας.

Κατηγορούν το ΔΣ,

ότι …κατασπαταλά χρήματα

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι στην συνεδρίαση του ΔΣ την 1η Αυγούστου, η εκπρόσωπος των εργαζόμενων χρησιμοποίησε και άλλα επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την αρνητική ψήφο, όπως το ότι οι μειώσεις των μισθών έχουν ήδη γίνει, επομένως αυτό που αμφισβητείται, είναι η ορθότητα της μισθοδοσίας, κάνοντας λόγο για καθαρά υπηρεσιακό ζήτημα, για το οποίο δε μπορεί η διοίκηση να απευθύνεται σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Γίνεται επίκληση επίσης του κλίματος της εργασιακής ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί στην επιχείρηση, υπενθυμίζοντας την πρόταση για εξωδικαστικό συμβιβασμό, για να μη σταματήσουν τα δικαστήρια.

Εκεί όμως που πραγματικά δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα που εκφεύγουν της κοινής λογικής είναι στο ότι το ΔΣ με την απόφασή του αυτή, κάνει κατασπατάληση χρημάτων, η οποία εξηγείται από το ότι οι Ορκωτοί Λογιστές θα λάβουν αμοιβή 30.000 ευρώ, ενώ «…οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας έβγαλαν τη μισθοδοσία, ενώ αμείβονται με πολύ λιγότερα χρήματα. Γίνεται κατασπατάληση χρημάτων από την τσέπη των δημοτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κράμερ εναντίον Κράμερ

Τέλος, είχε προαναγγελθεί, ότι το οποιοδήποτε πόρισμα θα αμφισβητηθεί και πως οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουν να προχωρήσει η απόφαση, έχοντας εμπιστοσύνη στο Γραφείο Μισθοδοσίας.

Αφού βέβαια τονίζουν πως υπάρχει εμπιστοσύνη στο Γραφείο Μισθοδοσίας και πως οι περικοπές έχουν ήδη γίνει, άρα εφαρμόζεται το ενιαίο μισθολόγιο, είναι απορίας άξιον ποιος ο λόγος της προσφυγής στην Αποκεντρωμένη και της προσπάθειας να παρεμποδίσουν τη διαδικασία του ελέγχου, στρεφόμενοι μάλιστα πλέον και σε βάρος συναδέλφων τους.

Μία υπόθεση που ενώ ξεκίνησε ως κόντρα μεταξύ της διοίκησης και των εργαζόμενων από την προηγούμενη διοίκηση και τη δημοτική αρχή Μπέγκα, και συνεχίστηκε από τη νυν διοίκηση Μπαρτζώκα και τη δημοτική αρχή Ελισάφ, μετατρέπεται πλέον σε υπόθεση…. Κράμερ εναντίον Κράμερ στο εσωτερικό της επιχείρησης, μεταξύ των εργαζόμενων…

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ