Με ποινή φυλάκισης εννέα και έξι μηνών αντίστοιχα, χωρίς να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, καταδικάστηκαν πρωτόδικα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων ο νυν αντιδήμαρχος αρμόδιος για τη λειτουργία του Κυνοκομείου Αρ. Παππάς και ο προκάτοχός του, πρώην αντιδήμαρχος Δημ. Κατηρτσίδης.
Παρά το γεγονός, ότι δεκάδες υποθέσεις που αφορούν περιπτώσεις επιθέσεων αδέσποτων σε πολίτες έχουν φτάσει στο ακροατήριο, ήταν μέχρι και τη Δευτέρα στο σύνολό τους αθωωτικές, ενώ εκκρεμούν και άλλες πολλές ακόμη, η συγκεκριμένη καταδίκη εκτιμάται, ότι μπορεί ή να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με αποφάσεις που θα κινούνται στο όριο των προβλέψεων του Νόμου ή που θα στέλνουν ένα λάθος μήνυμα σε όσους έχουν ή ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την αρμοδιότητα της διαχείρισης των αδέσποτων στους ΟΤΑ του α’ βαθμού αυτοδιοίκησης.
Η περίπτωση για την οποία αμφότεροι οι δύο αντιδήμαρχοι οδηγήθηκαν στο εδώλιο αφορούσε σε καταγγελία μίας ομάδας 10 πολιτών, περιοίκων στο Πάρκο Πυρσινέλλα, η πλειονότητα των οποίων κατήγγειλε πως ο δήμος Ιωαννιτών δε λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας και απομάκρυνσης των αδέσποτων από την περιοχή, ενώ υπήρξαν και δύο περιπτώσεις στις οποίες καταγγέλθηκε επίθεση από σκύλο.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αρ. Παππάς, που κατέθεσε όπως και ο κ. Κατηρτσίδης έφεση σε βάρος της πρωτόδικης απόφασης, το δικαστήριο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του, ότι οι αρμοδιότητες των δήμων άρα και των πολιτικών προσώπων με την αρμοδιότητα είναι συγκεκριμένα με το Νόμο 4039. «Εμείς χρειάζεται να έχουμε κτηνιατρική εντολή για να περισυλλέξουμε ένα ζώο και να το ελέγξουμε αν είναι στειρωμένο, εμβολιασμένο, για τη λύσσα και για παράσιτα και εφόσον δεν υπάρξει ενδιαφέρον υιοθεσίας, τότε υποχρεούμαστε να το επανεντάξουμε στην ίδια περιοχή από την οποία περισυνελέγη. Προφανώς, είμαστε προβληματισμένοι, γιατί αφενός είναι η πρώτη υπόθεση που επισφραγίζεται με μία καταδικαστική απόφαση, ενώ όλες οι προηγούμενες υποθέσεις αναγνώριζαν αυτό που περιγράφει ο Νόμος, εφόσον τηρείται. Κάναμε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και για το συγκεκριμένο περιστατικό και για άλλα που καταγγέλλονται ανά περιόδους, όμως το δικαστήριο έκρινε πως είμαστε ένοχοι», ανέφερε ο κ. Παππάς.
Ο δήμος Ιωαννιτών σύμφωνα με τον κ. Παππά είναι στη 2η θέση σε πανελλαδικό επίπεδο, μεταξύ των δήμων της χώρας, στην υπόθεση διαχείρισης των αδέσποτων, έχοντας ήδη φτάσει σε ένα μέσο όρο 60 στειρώσεων το μήνα, ενώ και οι υιοθεσίες ζώων έχουν πλησιάσει πλέον τις 3.000.
«Με τέτοιες αποφάσεις, είναι δεδομένο, ότι και στον δήμο Ιωαννιτών θα φτάσουμε κάποια στιγμή στην ίδια κατάσταση με αυτήν του δήμου Φιλιατών, όπου κανείς δε θα δέχεται να αναλάβει την ευθύνη και αρμοδιότητα για τη λειτουργία του Κυνοκομείου και η αρμοδιότητα αυτή θα ανήκει στον εκάστοτε δήμαρχο. Κανείς δε θα θέλει να αναλάβει την αρμοδιότητα αυτή, παρότι ο Νόμος είναι συγκεκριμένος και ξεκαθαρίζει τα όρια και το εύρος των παρεμβάσεων που έχει κάθε αρμόδιος», συμπλήρωσε ο κ. Παππάς.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
19 Ιουλίου 2024 -
5 Απριλίου 2024 Δράσεις στην πόλη για τα αδέσποτα
-
-
24 Ιανουαρίου 2024 Τα προβλήματα στον νόμο για τη διαχείριση των ζώων
-
24 Ιανουαρίου 2024 Με προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων
-
9 Δεκεμβρίου 2023 ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ Σπιτάκια για τα αδέσποτα σκυλιά και γάτες
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.349)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(498)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.150)
- Εκδηλώσεις(1.544)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.887)
Αρθρογραφία
Είσοδος