Τελευταία Νέα

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 09:55
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιουνίου 2023
Επικαιρότητα

Δακτύλιος και φροντίδα για τους πελαργούς

Off

Δράση δακτυλίωσης και καθαρισμού των φωλιών τους για τους λευκούς πελαργούς (Ciconia ciconia) που φιλοξενούνται στα χωριά του Δήμου Πωγωνίου

Η δράση υλοποιήθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Eva Stets, συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του ΕΚΔΠ, τον Διονύση Μαμάση Περιβαλλοντολόγο και δακτυλιωτή Λευκών Πελαργών και το Δήμο Πωγωνίου, με τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και εθελοντών. Το συνεργείο φρόντισε τη μία οικογένεια πελαργών που φιλοξενείται στο Καλπάκι και στη συνέχεια μετέβη στον Παρακαλάμο όπου φιλοξενούνται  37 οικογένειες. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε 12 φωλιές και δακτυλιώθηκαν 36 νεοσσοί πελαργοί.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά σε κάθε φωλιά. Οι νεοσσοί πελαργοί μεταφέρονται στο έδαφος, πραγματοποιούνται βιομετρικές μετρήσεις, τοποθετείται δακτυλίδι με μοναδικό κωδικό στο πόδι και οι νεοσσοί επανατοποθετούνται στη φωλιά. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των φωλιών από σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.α.), τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς. Τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών σε περίπτωση που μπλεχτούν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους, διάστημα που πριν ακόμη σταθούν στα πόδια τους “μπουσουλάνε”, καθιστώντας τα ανίκανα να σταθούν και καταδικασμένα σε βέβαιο θάνατο.

Τη δράση παρακολούθησαν και μαθητές του Γυμνασίου Παρακαλάμου που ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα τόσο για τη διαδικασία  όσο και για το συγκεκριμένο είδος που φιλοξενείται στο χωριό τους.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πωγωνίου προμηθεύτηκε 14 νέες φωλιές για να βοηθήσει την εύκολη και ομαλή διαβίωση των πελαργών ενώ άμεσα θα γίνει προμήθεια κι άλλων και προγραμματίζεται η τοποθέτηση φωλιών και στο Κεφαλόβρυσο. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τους πελαργούς. Είναι καθήκον όλων μας και παράλληλα αποτελεί ευτύχημα να βλέπεις αυτά τα όμορφα πτηνά να δημιουργούν τις οικογένειές τους» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Αθανάσιος Φωτίου.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ