Τελευταία Νέα

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 03:37
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα

Έργα ανάπλασης που αλλάζουν το Κάστρο

Off

Οι δύο εντυπωσιακοί θόλοι, ο ένας εκ των οποίων έχει ήδη αποκατασταθεί, ο δε δεύτερος αποκτά μορφή από τον ξυλότυπο που ήδη τοποθετήθηκε, μαγνητίζουν τα βλέμματα των περιοίκων και των επισκεπτών στην πλατεία Γλυκήδων στο Κάστρο, όπου εξελίσσονται οι εργασίες ανακατασκευής του Οθωμανικού Λουτρού.

Μία παρέμβαση εξαιρετικά επίπονη σε τεχνικό – κατασκευαστικό επίπεδο, όπως είχε επισημανθεί από το πρώτο της κιόλας στάδιο, όταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε επισκεφθεί το μνημείο κάνοντας τότε λόγο για ένα μεγάλο στοίχημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων που υλοποιεί το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης.

Σήμερα, οι εργασίες έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, τέτοιον που η διαφορά σε σχέση με την κατάσταση του κτίσματος πριν από μερικούς μήνες να μην έχει καμία απολύτως συνάφεια με τη σημερινή, που εντυπωσιάζει.

Ο συμβατικός χρόνος παράδοσης του έργου που είναι στο τέλος του έτους είναι προφανώς αδύνατο να ικανοποιηθεί, παρότι οι εργασίες εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα τους θερινούς μήνες, αφού υπάρχουν πέραν των διαδικαστικών και γραφειοκρατικών εμποδίων και άλλα προβλήματα, όπως η έλλειψη ειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού, κάτι που ανέφερε σε δηλώσεις της στην «Ε» η αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου.

«Εκ των πραγμάτων είναι ένα δύσκολο έργο σε τεχνικό επίπεδο, αλλά υπάρχουν κι άλλες δυσκολίες που τις βρίσκουμε μπροστά μας και προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου. Σίγουρα θα χρειαστεί κάποια παράταση για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά το σημαντικό είναι να έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα», ανέφερε.

Το Λουτρό προϋπήρχε

Σχετικά με την προστιθέμενη νέα γνώση που ήρθε να καλύψει κάποιο κενό στην υπάρχουσα για την ιστορική διαδρομή του Οθωμανικού Λουτρού η κα Παπαδοπούλου τόνισε πως αυτό που είναι πλέον σαφές και επιβεβαιωμένο, είναι πως το Λουτρό προϋπήρχε από τη βυζαντινή περίοδο όπου και λειτουργούσε ως Λουτρό, στα όρια του οποίου και με ανάλογες επεκτάσεις για να καλύπτει μεγαλύτερες ανάγκες, κατασκευάστηκε στη συνέχεια το Οθωμανικό Λουτρό.

Εικόνα συνολικής

ανάπλασης

Εκτός από τα Οθωμανικά Λουτρά η περιοχή της πλατείας Γλυκήδων συνολικά, έχει αναβαθμιστεί με τις εργασίες στο πλαίσιο του Πάρκου Πολιτισμού που υλοποιείται από τον δήμο Ιωαννιτών να έχουν μεταμορφώσει την περιοχή. Το Κάστρο όμως σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου τα αμέσως επόμενα χρόνια θα αλλάξει μορφή σε σημαντικό βαθμό καθώς εξελίσσονται παράλληλα και άλλες εργασίες ανάπλασης στο τζαμί του Ασλάν και στο Δημοτικό Μουσείο, ολοκληρώθηκε η μελέτη βελτίωσης της προσβασιμότητας και διασύνδεσης των δύο Ακροπόλεων, συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στις Στοές και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν εκτεταμένες εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων στα εξωτερικά τείχη του Κάστρου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ