Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 01:19
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αυγούστου 2021
Επικαιρότητα

Θα συνεχίσουν κατά των μονάδων βιορευστών

Off

Αναμενόμενη, με βάση τις συζητήσεις που έγιναν στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, παρά την συμπληρωματική κατάθεση στοιχείων, που κατά τους ίδιους επιβεβαιώνουν, ότι έχουν απόλυτο δίκιο στους ισχυρισμούς τους, κρίνουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Γραμμενοχωρίων, την απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου της Αποκεντρωμένης να εγκρίνει τις ΜΠΕ για τις μονάδες βιορευστών στα όρια του δήμου Ζίτσας και συγκεκριμένα στην περιοχή της ΤΚ Λύγγου.

Όπως όμως ανακοίνωσε και πριν από μία εβδομάδα ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης, με αφορμή μία παρόμοια απόφαση για τις μονάδες παραγωγής βιοαερίου στα Άνω Ραβένια, έτσι και οι κάτοικοι μέσω των Επιτροπών που έχουν συγκροτήσει, θα συνεχίσουν τον αγώνα, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τουλάχιστον αυτό είχε συζητηθεί σε προηγούμενη φάση, πριν τις εγκρίσεις των ΜΠΕ από την Αποκεντρωμένη, αναμένεται όμως να επικυρωθεί και να επιβεβαιωθεί εκ νέου, στη νέα συνέλευση των κατοίκων και των μελών της Επιτροπής Αγώνα. 

Η κα Παρασκευή Κόντου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Γραμμενοχωρίων σε δηλώσεις της στο ITV, αναφέρθηκε στην απόφαση, σημειώνοντας πως δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στους κατοίκους, αφού ανέμεναν τη συγκεκριμένη εξέλιξη. «Εντύπωση μας προκαλεί το ότι όλο αυτό το διάστημα και ενώ μας ζητούσαν επιπλέον στοιχεία και τα προσκομίζαμε, η απόφαση είναι σαν να μην έχει λάβει υπόψιν της κανένα από αυτά. Όπως και να έχει πάντως το περιμέναμε, και είχαμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αυτό, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με κάθε μορφή», ανέφερε η κα Κόντου, παραπέμποντας ωστόσο στις αποφάσεις της συνέλευσης των κατοίκων και της Επιτροπής Αγώνα. 

Επίσης, η κα Κόντου εξέφρασε την εκτίμηση, ότι όπως από την αρχή, έτσι και τώρα, αρωγός στην προσπάθεια των κατοίκων θα σταθεί ο δήμος Ζίτσας, ενώ πρόσθεσε πως οι κάτοικοι είχαν απευθυνθεί προ μηνών και στον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά, που είχε δεσμευτεί ενώπιόν τους, πως εφόσον αποδεδειγμένα πρόκειται για επενδύσεις που προκαλούν ρυπογόνα δραστηριότητα στην περιοχή, θα εξεταστούν οι φάκελοι τους αναλυτικά.

Στα αξιοσημείωτα, ότι στην περιοχή του Λύγγου και των Γραμμενοχωρίων, οι τελικές αιτήσεις αναφέρονται σε δύο επενδύσεις, ενώ δεν προκύπτει μία τρίτη, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Η συγκεκριμένη επένδυση σύμφωνα με τον φάκελο και την αίτηση που έχει υποβληθεί προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών και πυρολυτικών ελαίων τα οποία παράγονται από προϊόντα που προέρχονται από την πυρόλυση υπολειμμάτων ξυλώδους βιομάζας. Η πρώτη ύλη θα προέρχεται από φυτικά έλαια, από ενεργειακές καλλιέργειες, με τον αστερίσκο όμως, ότι τέτοιου είδους καλλιέργειες δεν υπάρχουν στην Ήπειρο, αλλά μόνον στην Κεντρική Μακεδονία και φυσικά στο εξωτερικό.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ