Επικαιρότητα

Η μεγάλη πρόκληση της διατήρησης της μνήμης

Off

Βασικό πυλώνα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, όπως έχει οριστεί η 27η Ιανουαρίου, με την Ελλάδα να έχει πληρώσει βαρύ τίμημα και μεγάλο φόρο σε αίμα, με την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, εβραίων στο θρήσκευμα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι συνθήκες που έχει ορίσει και καθορίσει η πανδημία έχουν αναχαιτίσει σε σημαντικό βαθμό τις πολλές εκδηλώσεις, κυρίως εκείνες που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, σε συμβολικό επίπεδο όμως και με την κατάλληλη αξιοποίηση εργαλείων και μέσων της τεχνολογίας, όπως το διαδίκτυο εξακολουθούν να γίνονται πολλές επετειακές εκδηλώσεις μνήμης.

Μία από αυτές πραγματοποιείται αύριο Σάββατο στα Ιωάννινα, σε συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ιωαννιτών, η οποία θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ σε δηλώσεις του στο ITV μιλώντας για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αναφέρθηκε στην μεγάλη πρόκληση που είναι, όπως είπε η διαρκής υπόμνηση των γεγονότων και των αιτίων που οδήγησαν σε αυτά, ώστε οι νέες γενιές να μάθουν, να γνωρίσουν και να αντλήσουν διδάγματα για τη διαμόρφωση της δικής τους νοοτροπίας.

«Όλες αυτές οι εκδηλώσεις, έχουν τη δική τους σημασία και σπουδαιότητα κυρίως για τις νέες γενιές, που μαθαίνουν τι οδήγησε σε αυτήν τη βιομηχανοποιημένη εξόντωση 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, λόγω της διαφορετικότητας του θρησκεύματός τους.

Είναι τεράστια η σημασία που έχει να γνωρίσουμε σήμερα τι έγινε στο παρελθόν, γιατί σήμερα αναβιώνουν ξανά, ο ρατσισμός, ο φασισμός, ο αντισημιτισμός, η μισαλλοδοξία και η κοινωνία θα πρέπει να αποκτήσει τα εφόδια ώστε να αντιμετωπίζει αυτές τις νέες προκλήσεις. Το μήνυμα είναι η ανοχή στη διαφορετικότητα και ο σεβασμός στο συμπολίτη, στο συνάνθρωπο, στον ξένο. Είναι καλύτερα τα πράγματα τα τελευταία χρόνια, γιατί γίνονται πολλές προσπάθειες ενημέρωσης, προβολής και προσέγγισης του θέματος από διάφορες πλευρές και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Είμαστε σε καλύτερη μοίρα, όμως η δυσανεξία στο προσφυγικό – μεταναστευτικό παραμένει και γι’ αυτό η προσπάθεια ενημέρωσης θα πρέπει να είναι διαρκής», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

 

Μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης

Αναφορές στην Διεθνή Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαιυτώματος έκανε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατιας Κατερίνα Σακελλαροπουλου αναφέρεται στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και σημειώνει:

«Σήμερα, Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και επέτειο απελευθέρωσης του Άουσβιτς, τιμάμε τα εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής φρίκης και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να μην κυριαρχήσει ποτέ ξανά το σκοτάδι του αντισημιτισμού και του ρατσισμού».

Το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατιας μετέβηκε στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στο Θησείο για να παραστεί στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης.

«Δεν ξεχνάμε τους συμπατριώτες μας και όλους τους Εβραίους που χάθηκαν στο Άουσβιτς και στα στρατόπεδα της φρίκης» σημειώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο twitter, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

«Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος ας γίνει ο φάρος που θα δείχνει τον δρόμο της καθημερινής μας δράσης απέναντι στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό» καταλήγει ο κ.Μητσοτάκης.

Σε μήνυμα που ανάρτησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος αναφέρει:

«Θυμόμαστε! Η Ελλάδα ως κράτος που σέβεται τις παναθρώπινες αξίες, αλλά και ως προεδρεύουσα στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (ΙΗRΑ), αποτίει φόρο τιμής στα εκατομμύρια των θυμάτων, μεταξύ των οποίων χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι. #weremember».

Φόρο τιμής στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας απέτισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης. Σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα, ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει: «Δεν ξεχνάμε! Αποτίουμε φόρο τιμής στα εκατομμύρια Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Προσωπική και συλλογική ευθύνη αποτελεί η δέσμευση «Ποτέ Ξανά».

Στο μήνυμα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Αναλαγιζόμαστε τη σημερινή ημέρα: 27 Ιανουαρίου του 1945, η απελευθέρωση του Άουσβιτς. Ο κόσμος ενεός μπροστά στους ανθρώπινους σκελετούς και στο μέγεθος της φρίκης. Οι εξαθλιωμένοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος είχαν ήδη εκκενώσει το στρατόπεδο θανάτου και βάδιζαν στις ‘πορείες θανάτου’, μέσα στη χιονισμένη πολωνική ύπαιθρο, κοιτώντας μπροστά προς την ελευθερία.

Θυμόμαστε, τα 6.000.000 Εβραίους, ανάμεσα τους 67.000 Έλληνες Εβραίους, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας που εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και βάναυσα θανατώθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους γείτονές μας. Θυμόμαστε, τους Δικαίους των Εθνών, όλους εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους βοήθησαν στη διάσωση συνανθρώπων τους που καταδιώκονταν μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι. Εκείνους που φώτισαν με την ανθρωπιά τους το σκοτάδι του ναζισμού.

Σεβόμαστε, αυτούς που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την κόλαση του Άουσβιτς, και των άλλων στρατοπέδων εξόντωσης και είναι δίπλα μας, ακόμα ζωντανοί μάρτυρες της φρίκης που βίωσαν και πρωταγωνιστούν στον αγώνα ενάντια στους αρνητές του Ολοκαυτώματος.

Αισιοδοξούμε, κάθε φορά που δάσκαλοι και μαθητές επισκέπτονται μαρτυρικούς τόπους, βλέπουν, ακούν, διαβάζουν και μαθαίνουν. Είναι το «φως» της μνήμης για να μην ξεχάσει η Ανθρωπότητα όσα απάνθρωπα γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, για να διαδοθεί ένα πανανθρώπινο μήνυμα ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό».

Ανακοινώσεις έγιναν ακόμα από τα κόμματα και φορείς.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ