Επικαιρότητα

Στέλνουν σήμα κινδύνου λόγω λογαριασμών

Off

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μεγάλες βιομηχανίες, οι μικρότερες βιοτεχνίες, αλλά και συνολικά ο κλάδος της εστίασης με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να αδυνατούν στη συντριπτική πλειονότητά τους να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος το τελευταίο τρίμηνο.

Η κατάσταση είναι εφιαλτική και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τις μετρήσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ένα ποσοστό της τάξης του 9% αδυνατεί ήδη να πληρώσει τους λογαριασμούς και ένα ποσοστό της τάξης του 36% δε θα καταφέρει να πληρώσει τους λογαριασμούς το επόμενο διάστημα.

Μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς και στην πόλη των Ιωαννίνων, το πρόβλημα κρυβόταν κάτω από το χαλί, καθώς «έτρεχαν» λογαριασμοί ρεύματος, χωρίς να είναι άμεσα απαιτητά τα χρήματα, και σε συνδυασμό με το ότι μέχρι και το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου υπήρχε τεράστια επισκεψιμότητα δε δημιουργήθηκαν τόσο μεγάλα κενά στις αποπληρωμές. Πλέον όμως, η κατάσταση στην αγορά τείνει να γίνει εφιαλτική, με το μοναδικό φως στο βάθος του τούνελ, να είναι η ραγδαία πτώση των τιμών στην αγορά ενέργειας, που μπορεί να οδηγήσει και σε σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών στους λογαριασμούς. Ακόμη όμως κι αν υποθέσει κάποιος, ότι αυτό θα γίνει στους επόμενους λογαριασμούς, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αποπληρωμή των οφειλών που έχουν ήδη δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου, το πλέον ανησυχητικό δεν είναι η αίσθηση της δυσκολίας στην αποπληρωμή των οφειλών, αλλά η βεβαιότητα ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των επιχειρήσεων δε θα καταφέρει να τους αποπληρώσει.

«Αυτό που δεν εννοεί να αντιληφθεί η Κυβέρνηση είναι πως αντί να μειωθεί το κόστος της ενέργειας, ενσωματώθηκε η επιδότηση στους λογαριασμούς και το κόστος έμεινε το ίδιο. Δεν έχουμε φόβους, αλλά τη βεβαιότητα πλέον, ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε πολλά λουκέτα στην αγορά και των Ιωαννίνων, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να το αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και φυσικά οι βιομηχανίες», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

Αποστολή στις Βρυξέλλες

Ο κ. Δημητρίου στο μεταξύ συμμετείχε ως μέλος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στην αποστολή στις Βρυξέλλες και στο συνέδριο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τους πόρους της Ε.Ε. και τα ενεργειακά ζητήματα, με τη συμμετοχή ευρωπαίων αξιωματούχων, ευρωβουλευτών και  προέδρων Επιμελητηρίων. Οι εκπρόσωποι από τα Επιμελητήρια της χώρας, ενημερώθηκαν για το  πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα.

Στο συνέδριο που συντόνισε ο υπεύθυνος εξωστρέφειας και διεθνών σχέσεων της ΚΕΕΕ – πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, κ. Στέφανος Γεωργιάδης, απηύθυναν χαιρετισμό η κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και ο πρέσβης κ. Ιωάννης Βράιλας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Μεταξύ των θεματικών οι οποίες συζητήθηκαν ήταν: «Ευκαιρίες και δυνατότητες που προέρχονται από τους χρηματοδοτικούς πόρους της Ε.Ε. – ενεργειακά ζητήματα», «Η πράσινη μετάβαση: χρηματοδοτικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία στην περίοδο 2021-27», «Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα», «Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου